Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mukotrpan rad: Berači pamuka za 15 sati rada dnevno zarade 13 eura (FOTO)

Preuzmite sliku

Berači pamuka od ranih jutarnjih sati kreću na polja Adane, na jugu Turske, kako bi mukotrpnim radom tokom cijelog dana donijeli novac i prehranili porodicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijela polja pamuka u Cukurovi nude spektakularne prizore u ovo doba godine, a riječ je o biiljci koja se u svijetu uzgaja hiljadama godina, a već duže od dva vijeka je najvažnija sirovina tekstilne industrije.

Pored Kine, SAD-a, Indije i drugih svjetskih proizvođača i Turska spada u red zemalja koje proizvode enormne količine pamuka, koji pored tekstila, predstavlja važan izvor sirovine za proizvodnju eteričnih ulja i stočne hrane.

Pamuk, odnosno bijela vlakna oko cvijeta biljke Gossypium se i danas žanje ručnim tehnikama. Žetelice već ranom zorom izlaze na bijela polja i uz pjesmu i šalu beru baršunasta vlakna dok svjetlost dana to dozvoljava.

Berači, zajedno s porodicama uz prve zrake Sunca kreću na polja gdje će pod jakim suncem raditi po 14-15 sati.

Oni pamuk beru u vreće koje kasnije stavljaju na vagu. Dnevno mogu ubrati između 100 i 150 kilograma, te zaraditi između 30 lira (oko devet eura) i 45 lira (oko 13 eura).

Ramazan Ciftci je jedan od sezonskih berača koji su u Adanu stigli iz Sanliurfe. Kako kaže, ono što ne mogu mašinama pokupiti, moraju rukama, a po završetku sezone vratit će se kući.

“Jedna osoba dnevno može ubrati najviše 150 kilograma. Dnevno uberemo i do pet tona pamuka”, rekao je Ciftci koji dodaje kako je jedna osoba tokom sezone, odnosno za tri do četiri mjeseca može zaraditi između 2.000 lira (oko 580 eura) i 3.000 lira (oko 875 eura). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,