Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moskva podiže carine na uvoz iz ‘neprijateljskih zemalja’

Preuzmite sliku

Dani francuskih i italijanskih vina mogli bi biti odbrojani u Rusiji jer je Moskva podigla carine na uvoz iz takozvanih “neprijateljskih” zemalja, obećavajući da će domaći proizvođači biti u stanju da popune praznine.

Ruski uvoz iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu opao je u 2022., a cijena uvezenog alkohola značajno je porasla.

Neki zapadni proizvođači prestali su s prodajama Rusiji, ali je Moskva pronašla zaobilazne načine da zadrži robu, uključujući sivu trgovinu, a dosta strane robe ostaje na policama prodavnica.

Carine na “neprijateljski” uvoz vina biće podignute na 20 s 12,5 posto, saopćila je vlada u utorak, navodeći mjere koje je izradio premijer Mihail Mišustin.

Ruski proizvođači povećavaju proizvodnju, a potrošači sve više biraju rusko vino, navodi vlada u bilješci.

Domaća proizvodnja i uvoz iz prijateljskih zemalja u potpunosti će zadovoljiti domaću potražnju, tvrdi vlada.

Uvoz vina iz Čilea prošle je godine porastao devet posto vrijednosno, dok je iz Armenije skočio za 16,1 posto saopćila je vlada, dok postoje izgledi za značajno povećanje uvoza južnoafričkog vina.

Rusija također planira zabraniti uvoz gotovih morskih proizvoda.

– Otkazivanjem uvoza iz Evropske unije, Sjedinjenih Država i Norveške oslobodit će se specifične tržišne praznine koje će domaći proizvođači popuniti – navodi vlada.

U izvještaju se također tvrdi da će Rusija povećati uvoznu carinu za prečišćeni glicerin – koji se koristi u industriji hrane, lične njege i farmaceutskoj industriji – na 35 s pet posto kako bi povećala konkurentnost domaćih firmi. Uvozna carina od 50 posto bila bi nametnuta na šperploču.

Oporavak uvoza ove godine oslabio je rublju, koja je ovog mjeseca potonula na najniži nivo u više od 15 mjeseci. Skupa sa snažnom potražnjom potrošača, oto je dovelo do toga da je Banka Rusije prošle sedmice povećala kamatne stope za 100 baznih poena na 8,5 posto.

Centralna banka u utorak je saopćila da je uvoz u drugom tromjesečju porastao za 35 posto u odnosu na prije godinu dana, pri čemu je pad uvoza iz EU u potpunosti nadoknađen uvozom iz drugih zemalja.

Isporuke iz Kine bile su veće za 79 posto, dok je Turska također povećala izvoz u Rusiju, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,