Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Medvedev: Moskva će upotrijebiti ‘bilo koje oružje’ ako Kijev pokuša vratiti Krim, spremamo se za protivofanzivu

Preuzmite sliku

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se Moskva priprema za ukrajinsku protivofanzivu, dok je Kijev tvrdio da su ruske snage “na izdisaju”.

“Oni (ukrajinska strana) se pripremaju za ofanzivu, to svi znaju. Naš glavni štab to računa i priprema vlastita rješenja”, rekao je Medvedev u petak u intervjuu ruskim medijima, piše Guardian.

Medvedev, koji je zamjenik predsjedavajućeg  Putinovog Vijeća za sigurnost, nadalje je upozorio da je Moskva spremna upotrijebiti “apsolutno svako oružje” ako Ukrajina pokuša povratiti poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, prenosi Tuzlanski.ba.

Medvedevljeva posljednja očita prijetnja da će upotrijebiti nuklearno oružje došla je usred sve većeg priznanja u Moskvi da bi se njezine snage uskoro mogle naći u defanzivi u Ukrajini jer se čini da njezina vlastita zimska ofanziva usporava.

U video intervjuu objavljenom na njegovim kanalima društvenih medija u četvrtak, Jevgenij Prigožin, čelnik Wagner grupe, upozorio je da Ukrajina planira okružiti snage privatne vojske u Bakhmutu i napredovati prema Crnom moru u djelomično okupiranoj regiji Zaporožja.

Ustvrdio je da je Ukrajina koncentrirala više od 80.000 vojnika oko grada koji drže istočni Ukrajinci.

Ruska vojska, potpomognuta Wagnerom, više od dva mjeseca baca hiljade vojnika u bitku u pokušaju da zauzme Bakhmut i okolicu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije komentarisao predviđenu protuofanzivu Ukrajine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,