Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Marinac iz opkoljene čeličane: Mariupolj bi uskoro mogao pasti

Preuzmite sliku

Ukrajinski marinac iz opkoljene čeličane Azovstal poručio je u kratkom razgovoru za Sky News da su ruske snage koje su okružile čeličanu brojčano 10 puta nadmoćnije od branitelja.

Sergej Volina, koji je preuzeo ulogu glasnogovornika svoje jedinice, rekao je da su uvjeti u čeličani užasni, ali inzistira da je moral i dalje na visini, prenosi Index.hr.

“Moral boraca koji brane Mariupolj i dalje je na visini. Borimo se. Jasno, imamo mnogo mrtvih i ranjenih”, rekao je Volina.

“Više od 500 boraca treba liječniku pomoć, koju je ovdje nemoguće dobiti. Radi se o skloništu pod zemljom, tako da ljudi trunu. Ali i dalje funkcioniramo i nastavljamo štititi ljude”, rekao je marinac.

Rusija već danima tvrdi kako je na rubu da potpuno preuzme kontrolu nad Mariupoljem, ali marinci i pukovnija Azov im zasad to još uvijek ne dozvoljavaju, navodi Sky News. Svi preostali branitelji Mariupolja nalaze se u čeličani Azovstal. No i sam marinac priznaje da bi se to uskoro moglo dogoditi.

Što se tiče ruske tvrdnje da će uskoro preuzeti Mariupolj, da, to je moguće. To je vrlo realistično”, rekao je.

“Broj vojnika na njihovoj strani je 10 puta veći nego naš. Imaju i puno više opreme, tenkove, artiljeriju, avijaciju…”, utvrdio je marinac.

Na pitanje o civilima koji se skrivaju od ruskih napada u čeličani Azovstal, marinac je rekao:

Mnogi civili se skrivaju u našem skloništu. Među njima su žene s djecom i bebe. I oni trebaju pomoć. Zatočeni su, bombe i granate stalno padaju”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,