Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mađarska: Medicinske sestre odbijaju premještanje u jeku pandemije

Preuzmite sliku

Više od 20.000 medicinskih sestara u ponedjeljak je potpisalo peticiju protiv zakona koji je usvojio mađarski parlament u ovom mjesecu i koji omogućuje da zdravstveni radnici budu premješteni u drugu bolnicu na period do dvije godine.

Mađarska, poput većine istočnoevropskih zemalja, suočava se s manjkom medicinskih radnika tokom pandemije koronavirusa, upravo u vrijeme dok raste broj novozaraženih. Brojne sestre i liječnici napustili su Mađarsku kako bi radili za više plate.

Zakon prisiljava zdravstvene radnike da biraju između rada u državnom ili privatnom zdravstvenom sektoru. Oni u javnom zdravstvenom sistemu mogu biti premješteni u drugu zdravstvenu instituciju na period do dvije godine, nasuprot 44 dana u prethodnom zakonu.

Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana, kazao je da je zakon potreban za pandemije i vanredne situacije u javnom zdravstvu, i da neće biti korišten regularno “u mirna vremena”.

Zakon uvodi značajnu povišicu plata za doktore, ali se povišice ne odnose na sestre čije su plate postepeno povećavane od 2019. na osnovu prethodnog dekreta.

Peticiju je pokrenula prošle sedmice Komora mađarskih zdravstvenih radnika. U online anketi među njenim članovima u oktobru, više od 31 posto ispitanika izjavilo je da ne bi potpisali nove ugovore na osnovu novog zakona.

“Više od 95 posto sestara su žene. One imaju porodice, mnoge od njih su samohrane majke. Dugo putovanje ugrozit će njihov porodični život i stoga bi mnoge od njih mogle napustiti profesiju” – izjavio je Zoltán Balog, predsjedavajući komore.

Peticijom se zahtijeva povišica plate za sestre koja je proporcionalna povišici liječničkih plata.

Mađarska dnevna cifra novih slučajeva koronavirusa u nedjelju je nadmašila rekordnih 3.000 ljudi po prvi put. Zaključno s ponedjeljkom, ta zemlja je izvijestila o 61.563 zaraženih i 1.472 preminulih, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje