Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Macron: Pozivam na primirje jer borba protiv terorizma ne opravdava civilne žrtve

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je najavio da će se održati “humanitarna konferencija” u Parizu 9. novembra i ponovio pozive na primirje u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze kako bi se zaštitili civili.

Francuski predsjednik rekao je da će se konferencija održati “na marginama” Pariškog mirovnog foruma koji će se održati sljedeće sedmice u glavnom gradu Francuske, piše Politico.

Konferencija će se održati na razini šefova država, vlada i ministara vanjskih poslova. Bit će pozvani ključni regionalni sudionici poput Egipta, Jordana i arapskih zemalja Zaljeva, kao i zapadne, evropske sile i članice G20, isključujući Rusiju.

Palestinske vlasti će biti prisutne, ali Izrael nije pozvan, rekli su, dodajući da će Pariz obavijestiti Izrael o inicijativi i radu obavljenom na konferenciji.

“Pozivamo na primirje jer borba protiv terorizma ne opravdava civilne žrtve”, rekao je Macron novinarima tokom posjete olujom opustošenoj regiji Bretanja, prema izvještajima francuskih medija, prenosi Tuzlanski.ba.

Macronova najava odražava prijedlog španskog premijera Pedra Sáncheza za mirovnom konferencijom za rješavanje rata Izraela i Hamasa na nedavnom evropskom summitu.

Najava dolazi i nakon što je francusko ministarstvo vanjskih poslova ranije u petak zatražilo od Izraela objašnjenja nakon što je izrael pogodio zgradu Francuskog instituta u Pojasu Gaze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje