Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Luksemburžani masovno napuštaju zemlju zbog stambene krize

Preuzmite sliku

Stambena kriza u Luksemburgu primorava sve više ljudi rođenih i odraslih u toj zemlji da se presele u susjedne države, pošto za mnoge ne postoje izgledi da će ikada moći da posjeduju kuću ili stan u svojoj zemlji.

Oko 70.000 građana Luksemburga već živi u susjedniim zemljama Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj. Najviše ih je u Francuskoj, gdje živi 28.000 Luksemburžana.

U francuskom gradu Audun le Tiche, sa druge strane granice od Esch, broj građana Luksemburga se povećao za više od 75% od 2013. do 2018, na 320.

Još više je porastao portugalskih građana u tom gradu, za 134% u istom periodu. Portugalci su druga po veličini nacionalna grupa u Luksemburgu i mnogi od njih se takođe odlučuju da se odsele zbog visokih cijena.

Rast emigracije Luksemburžana je za posljedicu imalo poskupljenja u susjednim regionima, ali su i dalje pristupačniji.

U Luksemburgu su se cijene stanova za posljednjih 10 godina više nego udvostručile i sada koštaju više od 660.000 eura prema podacima nacionalne statističke agencije.

Mladi Luksemburžani idu još dalje i nakon studiranja odlučuju da ostanu u zemljama kao što su Velika Britanija ili Njemačka, jer ne mogu da priušte stanove u svojoj zemlji, piše The Luxembourg Times.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje