Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari joj zbog raka odstranili nos, a onda uzgojili novi na podlaktici

Preuzmite sliku

Francuskinja koja je izgubila nos prije osam godina zbog raka dobila je novi nos koji su joj ljekari uzgojili na podlaktici, nakon čega su joj ga uspješno presadili na lice.

Pacijentkinji, poznatoj samo kao Karin, ljekari su zbog raka sinusa morali da odstrane nos 2013. godine.

Uprkos tome što joj je zahvatom spašen život, lice joj je pretrpjelo velika oštećenja zbog operacije i izgubila je čulo mirisa.

Međutim, prije nego što je podvrgnuta operaciji, doktori su uzeli uzorak njenog nosa i napravili repliku od biomaterijala pomoću 3D štampača. Vještački nos držali su na ledu dok ne usavrše tehnike.

Ove godine, on joj je usađen pod kožu u podlaktici, a bilo je potrebno oko dva mjeseca da ga njeno sopstveno tkivo prihvati i integriše i ispuni krvnih sudovima.

  • Dva mjeseca kasnije, nos joj je presađen sa ruke na lice, a krvni sudovi u njemu „prikačeni“ na postojeće sudove na licu.

    Pacijentkinja je prezadovoljna novim nosem, pomoću kojeg ponovo može da diše i osjeća mirise. Još jedna operacija biće potrebna da joj ljekari prikače nervne završetke kako bi dobila osećaj dodira na njemu.

    „Mnogo bolje dišem. Takođe mogu da osjetim mirise u svom vrtu. Mogu da izlazim iz kuće i vratim se svom životu“, ispričala je Karin za lokalne medije.

    Njoj je 2013. godine dijagnostikovan nazalni tumor, zbog kog su ljekari morali da joj odstrane veći dio nosa, a poslije zahvata morala je na hemo i radioterapiju, prenosi RTS.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje