Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lavrov: Rusija želi da završi rat u Ukrajini što prije

Preuzmite sliku

Rusija želi da riješi situaciju u Ukrajini i završi rat što prije, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za ruski informativni program Lavrov je rekao da je zaštita života vojnika i civila prioritet Moskve.

“Željeli bismo da riješimo ovu situaciju što je prije moguće, da okončamo ovaj rat koji je Zapad pripremao i koji je na kraju pokrenuo protiv nas kroz Ukrajinu”, rekao je Lavrov.

Dodao je da su im prioritet životi vojnika i civila koji ostaju u borbenim zonama. Lavrov je rekao i da Moskva nema želju da vodi razgovore sa Zapadom, posebno zato što su zapadni političari “proglasili da bezbjednost u Evropi treba graditi protiv Rusije”.

Povodom američke isporuke raketnih sistema Patriot Ukrajini, Lavrov je kazao da je Moskvi preko diplomatskih kanala rečeno da Washington ne namjerava da se bori direktno s Rusijom.

“Pitali smo Amerikance da li odluka o prenošenju sistema Patriot znači da će tamo (u Ukrajini op.a.) biti američki stručnjaci. Detaljno nam je objašnjeno da takvih planova nema, upravo zato što Amerikanci ne žele da se bore direktno protiv Rusije. Rekli su da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se sistem Patriot pusti u rad, tokom kojih ukrajinski vojnici mogu savladati tehnologiju”, dodao je Lavrov.

Prema njegovim riječima glavni razlog zašto Washington insistira na obnavljanju inspekcija u skladu sa Ugovorom o smanjenju strateškog naoružanja jeste da shvate šta ih čeka u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,