Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lavrov: Rusija će rasporediti dodatno oružje kao odgovor na proširenje NATO-a

Preuzmite sliku

Prema njegovim riječima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusjedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO, prenosi Tanjug.

“Već smo donijeli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske”, naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusjedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti.

Lavrov je istakao, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promijenio svoj cilj da potpuno “očisti” tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa.

Lavrov je naveo da se Izrael pred ramazan sprema da preduzme vojnu operaciju u gradu Rafahu, gdje se nalazi oko dvije trećine stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je većina pobjegla od borbi u drugim dijelovima enklave.

Lavrov je ukazao da bi u slučaju izraelskog napada veliki broj Palestinaca otišao u Egipat, što bi, kako je naveo, u suštini bilo “etničko čišćenje”.

Rusija ne vidi dobru volju Zapada

Nakon Diplomatskog foruma u Antaliji, Lavrov je naglasio da ideja SAD-a i jednog broja zapadnih zemalja da proglase Palestinu članicom Ujedinjenih nacija sama po sebi neće riješiti konflikt na Bliskom istoku.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rešenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rješenja.

Lavrov je naglasio da se Rusija u mirovnom procesu za Ukrajinu ne oslanja previše na pomoć Švicarske, pošto je ta zemlja, kako je naveo, “odavno izgubila neutralnost”.

Lavrov je podsjetio na nedavnu izjavu šefa Pentagona Lloyda Austina da bi, ako Ukrajina bude poražena, NATO bio prinuđen da djeluje protiv Rusije, kao i na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja evropskih trupa na ukrajinsku teritoriju.

“Ovi trendovi na Zapadu, među zapadnim rukovodstvom, naravno, poništavaju sva uvjeravanja da je Zapad zainteresovan za nekakvo političko rješenje. Ima dosta činjenica da Zapad vodi stvar ka vojnom rješenju”, naveo je Lavrov. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,