Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lamborghini italijanskoj policiji donirao superautomobil za transport organa

Preuzmite sliku

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Lamborghini donirao je u utorak brzo vozilo Urus Performante državnoj policiji, koja će ga koristiti za hitan medicinski transport organa i plazme, javlja Anadolu.

Premijerka Giorgia Meloni i ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi prisustvovali su ceremoniji u Rimu, zajedno sa šefom policije Vittoriom Pisanijem i predsjedavajućim Lamborghinija Stephanom Winkelmannom.

Lamborghini već 20 godina sarađuje s italijanskom policijom, a superautomobil Urus biće korišten od 2024. godine.

To je šesto vozilo koje je Lamborghini dao italijanskim policijskim snagama, prateći stope drugih luksuznih automobila preuređenih za policijske poslove, uključujući modele Gallardo i Huracan koji se koriste za brzi transport organa.

Ovaj superautomobil ima posebni pretinac za hlađenje u prtljažniku za isporuku organa onima kojima je potrebna transplantacija.

“U poređenju s osnovnom verzijom, vozilo je niže, šire i lakše”, rekao je Winkelmann, dodajući da ima najveću brzinu od 306 kilometara na sat.

Prema podacima italijanske državne policije, od 2004. godine, zahvaljujući posebno prilagođenim vozilima, obavljena su 242 transporta organa i preko 380 operativnih usluga na cestama i autoputevima. (Foto: Lamborghini)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje