Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupovala auto preko Facebooka i požalila: ‘Nakon zadnje uplate, napisao mi je LOL i blokirao me’

Preuzmite sliku

Više od 100.000 oglasa za prodaju automobila na Marketplaceu je lažno. Na jedan takav nasjela i Ofelia. Uplatila je preko 1300 funti za auto koji nikad nije stigao. Banka joj je uspjela spasiti 500 funti.

Ofelia Forbes (26) preselila se početkom godine u Nottingham s Jamajke. U septembru je skupila novac za auto koji joj je hitno trebao za posao. Na Marketplaceu je pronašla Kiju Picanto iz 2021. godine za 1500 funti. Kontakirala je prodavača preko Messengera. Peter je izgledao jako ljubazno na profinoj fotografiji.

“Izgledao je kao pristojni stariji gospodin”, rekla je i dodala kako je na profilu bio link njegove firme s pozitivnim recenzijama zadovoljnih kupaca. Pretraživala je njegovo ime i nije naišla na nikakve prevare. Rekla mu je da je zainteresirana za auto te gaje upitala može li joj automobil dostaviti iz Manchestera. Uplatila je 250 funti kapare i čekala da auto stigne sljedećeg dana. Ostatak novca je trebala uplatiti po primitku.

Auto stiže, ali treba još platiti

Na dan dostave, Peter ju je nazvao i rekao kako automobil stiže, ali treba uplatiti 500 funti za osiguranje i papirologiju.

“Nisam razumijela zašto njima trebam platiti osiguranje, ali trebao mi je auto pa sam pristala – rekla je. Nekoliko sati kasnije Peter je javio kako novci nisu sjeli te da postoji problem s prvom uplatom. Tražio ju je još 500 funti jer prva uplata nije vidljiva na njegovom računu. Ofelia je odmah uplatila novac i 20 minuta kasnije Peter je javio da automobil stiže oko 14 sati.

Lažni oglasi: U svakom trenutku ih je oko 100.000

Iz britanske banke Santander otkrili su kako je čak četiri od pet oglasa za prodaju automobila na Facebookovom Marketplaceu lažno, naveli su iz britanske banke Santander. Šokantan izvještaj prvi puta je otkrilo do koje mjere Meta pušta kriminalce na svoju platformu. Vjeruju se kako se u svakom trenutku nalazi oko 100.000 lažnih oglasa za prodaju automobila na Facebooku.

“Ako ćete ići pretraživati automobile na Marketplaceu, velika je šansa da ćete naletjeti na prevare” rekao je Chris Ainsley šef odjela za prevare u banci Santander. Njegov tim je u samo 30 minuta otkrio 25 prevaranata koji su imali ukupno 4000 lažna oglasa. Na jednom profilu je bilo čak 687 oglasa. Pretraga za Volvom otkrila je samo jedam legalan oglas, a ispred njega je stajalo devet lažnih.

U prvih devet mjeseci ove godine, prevare putem društvenih mreža porasle su skoro duplo, a najviše ih je na Marketplaceu. Korisnici banke izgubili su gotovo pola miliona funti na internet prevarama kupujući automobile. Prosječno su gubili nešto više od 1000 funti.

Tražila sam ga da mi pošalje lokaciju vozača, ali samo mi je govorio da budem strpljiva i da ostanem smirena – kazala je. Peteru ni to nije bilo dosta već ju je još tražio dodatnih 100 funti jer je vozač ostao bez goriva. Ofelia je bila sve nervoznija, a Peter ju je počeo ucjenjivati da neće vidjeti auto ako ne plati.

Kasnije joj je javio da je vozač blizu, te nabrajao ulice kojima prolazi i kako treba uplatiti ostatak novca da ne gube vrijeme kad auto stigne. Iako je tada već počela sumnjati, ipak je platila, piše Daily Mail.

“Preklinjala sam ga da to ne bude prevara jer sam mu objasnila kako zaista trebam auto. Samo se nasmijao i rekao da će sve biti u redu” rekla je. Nakon što joj je na pitanje gdje je auto napisao LOL, blokirao ju je. Odmah je nazvala banku i prijavila ga. Uspjela je “spasiti” samo 500 funti. (Net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,