Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kraj menstrualnog siromaštva: Ovaj grad će ženama besplatno dijeliti uloške i tampone

Preuzmite sliku

Grad Beč nastavlja svoju akciju “Red Box”. Djevojke i žene kojima je potrebna podrška mogu besplatno dobiti menstrualne proizvode poput tampona i uložaka. Novost je da prvo morate nabaviti “knjižicu bonova” (Gutscheinheft ). Kampanja počinje sredinom oktobra.

U prosjeku, žena u životu treba 17.000 tampona i uložaka, prenosi kroativ.

Troškovi za to iznose i do 3000 eura, a za mnoge to pravilo predstavlja financijski teret. Projekt “Red Box” namijenjen je suzbijanju ovog menstrualnog siromaštva.

“Nijedna žena ili djevojka ne bi se trebala suočiti s pitanjem mogu li si priuštiti tampone i uloške”, rekla je gradska vijećnica za žene Kathrin Gaal (SPÖ).

Projekt je već testiran u Brigittenau. U tromjesečnom pilot projektu potražnja je bila velika. Na četiri lokacije podijeljeno je oko 180.000 tampona i uložaka. Ubuduće će, međutim, biti potrebni bonovi za menstrualne proizvode.

Mogu se podići u centrima za mlade i na društvenim tržnicama (Jugendzentren und Sozialmärkten) te zamijeniti u poslovnicama Bipa drogerijskog lanca.

Žene ne moraju dostaviti dokaz o financijskom opterećenju ili problemima. Istoimena “Red Box” naći će se na policama svih poslovnica. Bipa nudi proizvode vlastite robne marke. Jedno pakovanje higijenskih uložaka ili tampona mjesečno je besplatno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje