Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič sutra u posjeti BiH

Preuzmite sliku

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 28. aprila.

Komesar Lenarčič će se tokom posjete sastati s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milanom Novitovićem, šefom Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Bogdanom Bratićem i drugim dužnosnicima BiH.

Također, Lenarčič će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na potrese, koju provode službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće na zapadnom Balkanu kroz povećanu interoperabilnost i regionalnu saradnju, cilj ove vježbe je prikazati nivo spremnosti službi zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava BiH u području zaštite i spašavanja kroz expertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje