Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klimatski aktivisti bacili čokoladnu tortu na voštanu figuru kralja Charlesa

Preuzmite sliku

Aktivisti organizacije Just Stop Oil ponovo su u akciji, a ovoga puta meta je kralj Charles III., tačnije njegova voštana figura. Aktivisti su jutros bacili čokoladnu tortu u lice voštane figure kralja Charlesa u muzeju Madame Tussauds. 

Eilidh McFadden iz Glasgowa i Tom Johnson iz Sunderlanda kupili su ulaznice za atrakciju i zatim prešli preko užeta kako bi bacili tortu u lice voštane figure novog kralja.

“Ovdje smo jer želimo zaštititi naše slobode i prava, jer želimo zaštititi ovu zelenu i ugodnu zemlju koja je naslijeđe svih nas”, započeli su svoj performans.

Citirali Charlesov govor

Aktivisti su citirali govor kralja Charlesa III. koji je prošle godine na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama rekao: “Sada osjećamo posljedice svega ovoga, a katastrofe se povećavaju zastrašujućom učestalošću i intenzitetom te uzrokuju neviđene razine fizičke i ekonomske štete.”

“Nijedna nacija, nijedna regija i nijedno stanovništvo neće biti ugroženi od uticaja nesigurnosti hrane, vode i energije te posljedične ekonomske i političke nesigurnosti koja proizlazi iz naše naizgled potpune odlučnosti da doslovno testiramo ovaj planet do uništenja. U svakom sektoru privrede sada postoje dostupna rješenja”, riječi su sadašnjeg kralja.

Potrebna je hitna akcija

“Proteklih, koliko, 40-50 godina bio sam vođen ogromnom željom da ne budem suočen sa svojim unucima – ili vašima, dame i gospodo, do kojih mi je jednako stalo – tražeći da znaju zašto nisam ništa učinio da spriječim da im u naslijeđe ostavimo zatrovan i uništen planet. Sada smo, naravno, zaista suočeni s tom djecom koja zahtijevaju hitnu akciju, a ne samo riječi”, izjavio je kralj Charles.

Završavajući svoju izjavu, demonstranti su rekli: “Nauka je jasna. Zahtjev je jednostavan: samo zaustavite novu naftu i plin. To je sitnica”, referirali su se na englesku frazu “piece of cake”.

Podsjetimo, aktivisti Just Stop Oila ranije su ovog mjeseca prolijevali mlijeko po supermarketima, poprskali izlog zastupništva luksuznih automobila marke Aston Martin te zalili čuvenu Van Goghovu sliku sokom od paradajza. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje