Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinez postao glavna atrakcija na carini: Skrivao novac u patikama, a nije morao

Preuzmite sliku

Neki ljudi su često u iskušenju da isprobaju svoju sreću i pređu granice sa sumnjivim namjerama.

Jedan kineski državljanin je nedavno postao glavna atrakcija na carini u Ussurijsku, ali ne na način na koji je planirao. Ovaj trgovac, koji je pokušao prošvercovati značajnu količinu gotovine, sada će platiti cijenu svoje nepromišljenosti.

 • Smiješno u ovoj priči je da je nesretni švercer mogao prokrijumčariti novac u džepu bez prijave. Ali sada će izgubiti mnogo više od pola miliona. Jer kako se navodi nepoznavanje zakona nikoga ne oslobađa odgovornosti.

  Nime, carinski službenici su na punktu Kraskino primijetili nervoznog Kineza koji je putovao prema Rusiji.

  Njegovo ponašanje im je brzo privuklo pažnju, posebno nakon što je službeni pas pokazao interesovanje za njegove patike. Njegova nervoza i nespretnost su na kraju odali ga.

  Muškarac je odmah upućen na detaljan pregled, a carinici su pronašli 94 novčanice od pet hiljada rubalja, ukupno 470 hiljada rubalja, skrivene u njegovim patikama. Na pitanje zašto je odlučio sakriti novac na ovaj način, odgovorio je da nije potpuno razumio ruske zakone u vezi prijavljivanja takvih iznosa.

  Kinez je tvrdio da je ovaj novac zarađen pošteno, iako nije pružio precizne informacije o njegovom porijeklu.

  Međutim, prava tragedija za ovog Kineza je što je ovaj iznos mogao legalno prijaviti i bez problema ga držati u svojim džepovima ili torbi.

  Nažalost, zbog svoje nepromišljenosti i odluke da sakrije novac od carinske kontrole, suočava se sa ozbiljnim posljedicama.

  Prema ruskim zakonima, očekuje ga kazna koja je tri puta veća od sume koju je skrivao, što iznosi gotovo 1,5 miliona rubalja. Također, postoji mogućnost da mu budu oduzeti svi novci koje je krio u patikama – dodatnih 470 hiljada rubalja.

 • Njegova neoprezna, ali nažalost, glupa odluka da zaobiđe zakon, pokrenula je administrativni prekršajni postupak prema članu 16.1 Zakona o upravnim prekršajima Ruske Federacije.

  Ova priča služi kao podsjetnik da nepoznavanje zakona nije opravdanje, a da nepridržavanje carinskih propisa može biti skupo plaćeno.

  Kineski trgovac je sada naučio ovu lekciju na teži način, dok se carinici nastavljaju boriti protiv pokušaja krijumčarenja na granicama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,