Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katolička crkva u Kölnu platila kockarske dugove svećenika

Preuzmite sliku

Katolička crkva u Kölnu platila je kockarske dugove svećenika i na to potrošila više od milijun eura. Kako pišu njemački mediji svećenik je bio dužan gotovo pola milijuna eura.

“Svećenik je bio dužan gotovo 500.000 eura. Nadbiskupija je platila dug u nekoliko tranši kako bi pomogla svećeniku u ovoj situaciji”, rekao je glasnogovornik biskupije.

Novac je isplaćen u nekoliko tranši 2015. i 2016. godine. Nadbiskupija je htjela pomoći svećeniku koji se nalazio u izvanrednoj emocionalnoj opasnosti.

Nakon revizije poreznog zakona, došlo se do zaključka da su donacije svećeniku oporezive. Naknadno oporezivanje, uključujući kamate, tada je Nadbiskupiju koštalo još gotovo 650.000 eura – dakle ukupno 1,15 miliona eura.

Dio novčanih sredstava uzet je iz posebnog fonda iz kojeg se isplaćuju i naknade žrtvama seksualnog zlostavljanja. Novac za porez i kamate, s druge strane, isplaćen je iz proračuna nadbiskupije.

Kako navode iz Nadbiskupije, proces vraćanja duga se odvijao za vrijeme bivšeg nadbiskupa Joachima Meisnera († 83), ali ga je podržao njegov nasljednik Rainer Maria Woelki (65) nakon što je preuzeo dužnost 2014. godine, piše Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje