Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Karagoz: Vještačka inteligencija neminovno utječe na svakodnevni život

Preuzmite sliku

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor agencije Anadolu Serdar Karagoz izjavio je da je danas vrlo važno razgovarati o tome kako vještačka inteligencija transformiše život ljudi, javlja Anadolu.

Karagoz je prisustvovao forumu “Upravljanje vještačkom inteligencijom u medijima” u turskoj prijestolnici Ankari održanom u saradnji agencije Anadolu i Bilisim Vadisi (IT dolina).

“Želimo kreirati vodič za etičku upotrebu vještačke inteligencije u medijima. Pokušat ćemo razviti etiku i okvir ovog rada tako što ćemo o tome razgovarati zajedno ovdje”, rekao je Karagoz.

Naglasio je da je vrlo važno razgovarati o tome kako vještačka inteligencija transformiše život, kako utječe na medije te o njenim pravnim i etičkim dimenzijama.

Kako je kazao, vještačka inteligencija je jedna od pojava koja je najviše utjecala na prvu četvrtinu 21. stoljeća.

“Možda i najvažnija pojava koja će svojim utjecajem ostaviti traga u 21. stoljeću u narednom periodu. Očekuje se da će do 2030. godine ekonomska vrijednost koja se odnosi na vještačku inteligenciju dostići 1,85 biliona dolara”, kazao je Karagoz.

Kao i svaki novi tehnološki razvoj, vještačka inteligencija, kako je rekao, sa sobom donosi prednosti i nedostatke.

Kako god, naglasio je da vještačka inteligencija neminovno utječe na svakodnevni život ljudi.

Dodao je također da vještačka inteligencija blisko utječe i na medijsku industriju u širokom rasponu, od proizvodnje do potrošnje.

“Ova tehnologija nastavlja da se integriše u naše živote iz dana u dan. Vještačka inteligencija će poboljšati naša iskustva u budućnosti i pružiti personalizovani doprinos u mnogim oblastima. Recimo, izlazimo iz naših pametnih domova i idemo tamo gdje želimo pomoću autonomnih automobila koje podržava vještačka inteligencija. Tokom puta ćemo slušati vijesti koje su kreirali naši digitalni asistenti koristeći sadržaj agencije Anadolu”, kazao je Karagoz.

Pojasnio je da će oblast vještačke inteligencije ne samo pomoći u informisanju javnosti već i oblikovati političku sferu i društveni život.

“Međutim, u tehnologiji s takvim potencijalom moramo posebno paziti na moguće dezinformacije koje može proizvesti vještačka inteligencija. Iz tog razloga, pitanje vještačke inteligencije i dezinformacija je danas jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda. Kada se vještačka inteligencija namjerno puni manipulativnim informacijama i podacima, vještačkoj inteligenciji postaje teško napraviti tačnu analizu”, rekao je on.

Na kraju je istakao da su neke medijske kuće na globalnom nivou već uspjele integrisati vještačku inteligenciju u vlastite metode rada.

Istakao je da agencija Anadolu u svom radu ne smatra tehnologiju samo kao alat, već i kao sastavni dio novinarskog pristupa, dodajući da je ova medijska kuća nedavno angažirala i svog prvog reportera za vještačku inteligenciju.

Forumu su prisustvovali turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, šef Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske Fahrettin Altun i drugi zvaničnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje