Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako su Turci uspjeli uhvatiti ženu za manje od 10 sati od terorističkog napada?

Preuzmite sliku

Žena, osumnjičena da je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu, uhvaćena je oko 10 sati nakon strašnog napada. Ispostavilo se da je u pitanju sirijska državljanka Ahlam Al Bashir, čije je tragove pratio specijalni tim gledanjem snimaka sa 1.200 nadzornih kamera i nakon pretresa 21 adrese.

Kako prenose turski mediji, nakon što je ostavila bombu na šetalištu, koja je ubila šest osoba, a ranila 81, Albašir je prvo otišla u Esenler a zatim u kuću ćeliju u Kučukčekmedžeu.

Albašir je tokom ispitivanja priznala da je specijalni obavještajac PKK/PID/IPG i da je naređenje za napad dobila iz Kobanija. Razumije se da je osumnjičena u Tursku došla ilegalno iz Afrina.

Nakon eksplozije u ulici Istiklal, srcu Turske, u nedjelju oko 16:20 sati, policija je stupila u pripravnost. Proglašena je mobilizacija u obavještajnim i antiterorističkim kancelarijama istanbulske policije. Formirani specijalni tim je prikupljao snimke svih sigurnosnih kamera u regionu. Ukupno 1.200 kamera je pregledano sekundu po sekundu.

Sa snimaka je utvrđeno da je žena sa maramom na glavi bacila bombu u saksiju za cvijeće nasred ulice. Od tog trenutka, timovi su zaključili da je žena terorista brzo hodala prema Tunelu u ulici, nekoliko minuta prije nego što je bomba eksplodirala. Nakon eksplozije, počela je da trči. Policija je sa snimka saznala da je žena prvo taksijem otišla do kuće u okrugu Esenler. Pretražena je 21 adresa u istom regionu, uključujući i tu kuću, i privedeno je 48 ljudi koji se dovode u vezu sa njom. Međutim, Ahlam Al Bashir nije pronađena tamo.

Privedeni su priznali da se ona krije u ćeliji u Kučukčekmedžeu. Po dobijanju te informacije, tim za specijalne operacije počeo je da se priprema za napad. Pripreme su vršene uzimajući u obzir mogućnost sukoba ili novog bombaškog napada.

Kuća ćelija na posljednjem spratu trospratne zgrade je bila opkoljena. U 02:50 sati upao je operativni tim. Žena je savladana prije nego što je uspjela da dođe do oružja. U kući u kojoj je policija tražila eksploziv, pronađena je veća količina dolara, eura i zlata. Zaplijenjeni su i napunjeni pištolj i kutija metaka.

Prema pisanju turskih medija, Ahlam Al Bashir se zaledila kada je vidjela policiju ispred sebe. U kući su pronađene njene pantalone, marama i čizme koje je nosila kada je bacila bombu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje