Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je otkrivena ruska špijunka „Marija“ koja je osoblje NATO-a vodila u krevet

Preuzmite sliku

Tim istražitelja tvrdi da je razotkrio tajnu agentkinju ruske vojne obavještajne agencije GRU koja se čitavu decenija kretala među zaposlenima u NATO-u u Napulju pretvarajući se da je latinoamerička dizajnerka nakita.

Agentkinja GRU predstavljala se kao Maria Adela Kufelt Rivera i govorila da joj je otac Nijemac, a majka Peruanka.

Zapravo, to nije imalo nikakve veze sa njenim porijeklom. „Maria“ je bila agentkinja GRU-a iz Rusije. Njeno pravo lice je razotkrila mreža Belingket u partnerstvu sa nekoliko medija uključujući “Republiku” u Italiji i “Spiegle” u Njemačkoj.

Živjela u mnogo država, družila se sa zaposlenima u NATO-u

Tokom karijere živjela je u Rimu, Parizu, i na Malti da bi se oko 2013. godine nastanila u Napulju, italijanskom gradu u kom se nalazi NATO komanda.

U Napulju je otvorila radnju za prodaju nakita pod imenom “Serein” i vodila aktivan društveni život. Njeni poznanici kažu da je zahvaljujući ulozi sekretarke u napuljskom ogranku međunarodnog “Lions kluba” uspjela da se sprijatelji sa mnogim zaposlenima u NATO-u, a sa jednim od njih je bila i u kratkoj vezi.

Podaci se prikupljali godinama

Christo Grozev, izvršni direktor Belingketa i glavni istražitelj, prvi put Riveri ulazi u trag prilikom pregleda procurjele baze podataka graničnih prelaza koju je objavila grupa hakera koja se protivi režimu Aleksandra Lukašenka.

Grozev je pretražio brojeve ruskih pasoša za koje je poznato da ih koriste operativci GRU-a, kada mu je ime Maria Adela Kufelt Rivera privuklo pažnju.

Nastavio je da kopa i utvrdio da je ona putovala pod nekoliko ruskih pasoša sa serijskim brojevima sličnim onima koje koriste drugi GRU operativci.

Takav pasoš je koristio i agent koji je optužen za napad novičokom na bugarskog trgovca oružje Emilijana Gebreva i drugi GRU operativac koji je umješan u napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u Solzberiju 2018. godine.

Grozev je takođe utvrdio da je 15. septembra 2018. Rivera kupila kartu iz Napulja za Moskvu. Dan ranije, Belingket je sa ruskim partnerom “Insiderom” objavio članak o dvojici trovača iz Solsberija, pod imenom Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, ukazujući na nepravilnosti u podacima u pasošu koje ukazuju da su povezani sa bezbjednosnim službama.

Istražitelji misle da su tada Riveru povukli njeni šefovi, koji su strahovali da bi drugi operativci sa sličnim brojevima pasoša mogli biti kompromitovani.

Dva mjeseca nakon iznenadnog odlaska iz Napulja, Rivera je na Facebooku na italijanskom jeziku pokušala da objasni iznenadni nestanak.

”Istina koju konačno moram otkriti… Kosa raste nakon hemoterapije, kratka je, ali je tu. Svi mi nedostajete, ali pokušavam da dišem”, napisala je Rivera. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,