Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kafići naplaćuju i vodu sa česme, pogledajte kako “divljaju” cijene u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Inflacija u Njemačkoj je na visokoj razini. To diže cijene. Domaćinstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života.

Diskonti i supermarketi sada u redovnim intervalima prilagođavaju cijene asortimana. Cijena maslaca porasla je s 1,65 eura na 2,29 eura u roku od nekoliko mjeseci. Na mnogim mjestima potrošači čak plaćaju i više od 3 eura za brendirani proizvod. Umjesto 89 centi, litru suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 eura. To je četiri puta više u tri mjeseca.

Na udaru i kafići i restorani

Pogođeni su i ugostiteljski objekti. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grijanja i osoblja moraju prenijeti na goste. No, umjesto da samo dižu cijene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, javlja Fenix Magazin pozivajući se na Focus.

U sve više kafića gosti se po prvi put moraju odlučiti hoće li svoj topli napitak popiti s mlijekom ili šećerom. Zaslađeni i s malo mlijeka, čaj i kava ponekad su skuplji i do 30 centi. I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primjer, kečap ili majonezu s krumpirićima. Doplate se kreću od 50 centi do čak 1 eura za malo kečapa i majoneze.

Dodatno se naplaćuju umaci, ulje, prilozi…

Senf ili umaci sada također koštaju više. Proizvodi se često stavljaju na stol bez pitanja. Nije važno hoćete li ih konzumirati ili ne: u većini slučajeva iznos je na računu. U pizzerijama gosti sada moraju dodatno platiti ulje od čilja ili ulje od češnjaka.

“Mogu li dobiti još ulja” sada znači doplatu od 50 centi.

Dodatno se naplaćuju i prilozi poput riže, krumpirića ili tjestenine. U pravilu se sada mala prilog salata odvaja od glavnog jela. Ako ste navikli jesti malu salatu sa svinjskim odrescima i krumpirićima, morate je dodatno platiti. Ponekad mala zdjela za salatu košta između tri i šest eura.

Čaša piva u pivnici trenutno košta preko 4,50 eura. Pivare su u martu podigle cijene diljem svijeta. Industrijski stručnjaci očekuju daljnje prilagodbe na jesen.

Umjesto čaše od 0,5 litara sada se poslužuju čaše od 0,33 litre. Cijena piva ostaje ista. Ako naručite tri piva, u prosjeku platite 13,50 eura i dobijete jednu litru. Prije nekolikosedmica bio je 1,5 litara za manje od 13 eura.

Promjene ima i kod vina. Umjesto 0,2 litre, vlasnici sada poslužuju samo 0,15 litara ili 0,1 litra. Cijena ostaje ista. Zaposlenik Metroa iz Münchena rekao je: “Vidjeli smo da potražnja za čašama i šalicama raste već sedmicama.”

Ako želite popiti malu čašu vode uz kafu u kafiću ili restoranu, morate to platiti. Čak i tamo gdje je oduvijek to bilo besplatno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,