Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kadirov o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: “Gorite u paklu, vragovi!”

Preuzmite sliku

Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se na Telegramu kako bi osudio jučerašnje spaljivanje Kur'ana u Švedskoj. Švedski ultradesničarski političar Rasmus Paludan spalio je Kur'an ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu.

Prije nego što je spalio muslimansku vjersku knjigu, čelnik danske krajnje desne stranke Hard Deal dobio je za to dopuštenje švedskih vlasti. To je dovelo do novih diplomatskih napetosti između Turske i Švedske te otkazivanja posjeta švedskog šefa diplomatije Ankari. Cilj tog posjeta bio je da Turska da zeleno svjetlo Švedskoj za ulazak u NATO.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da spaljivanje Kur'ana u Stockholmu ukazuje na razinu islamofobije, rasizma i diskriminacije koja postoji u Evropi. Incident je također izazvao osudu ministarstava vanjskih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kadirov: Cijeli NATO je plod sotone

“U Stockholmu je neki ološ, ujedno vođa danske sotonističke stranke, ispred turske ambasade spalio sveti Kur'an. Ovaj izrod pakla bio je protest protiv Turske, koja je glasala protiv ulaska Švedske u NATO. Samo bi obožavatelji đavla, najveći nitkovi, posegnuli za svetinjama i to nazvali znakom protesta.

To su navodno odobrile vlasti u Stockholmu, a ja čvrsto vjerujem da ovaj prezreni čin nisu samo odobrile nego da su ga i pokrenule i platile političke snage. U suprotnom takav provokativni čin nikada ne bi bio odobren.

Svako će požnjeti ono što je posijao i svi uključeni u ovaj gnjusni čin navukli su na sebe vječno prokletstvo. Shvatit će to jednog dana, ali bit će prekasno. Gorite u paklu, vragovi!” napisao je Kadirov na Telegramu.

Čečenski lider dodao je da je “doslovno cijeli NATO plod sotone” i da se protiv toga bore u Ukrajini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,