Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jugoistočna Evropa očekuje procvat turizma

Preuzmite sliku

Očekuje se procvat turizma u jugoistočnoj Evropi, budući da je interes za ovu destinaciju dosegnuo najveći nivo u historiji. Balkan cvjeta.

To je jedna od posljednjih egzotičnih regija u Europi, ali sve je više ljudi posjećuje jer ima raznolikost – od Alpa do Egeja, nudi kulturu, prirodne atrakcije, plaže, planine, gurmanske atrakcije, vino i skijanje. – objavio je evropski turistički portal “New Deal” koji se bavi turizmom jugoistočne Evrope.

Zaključak je da je u regiji sve veći interes za ulaganje u hotele, jer turisti postaju svjesniji regije kao nove turističke destinacije.

NDE navodi da će krajem marta održati godišnji sastanak turističkih kompanija iz svih balkanskih zemalja – Grčke, Moldavije, Rumunjske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

U izvještaju se navodi da ova regija nudi izvrsnu vrijednost za novac za ove destinacije, posebno za zemlje izvan Evropske unije, a Albanija je jedno od najperspektivnijih odredišta. Zanimanje za ovu zemlju posebno je poraslo među Britancima, jer dnevno iz Velike Britanije u Albaniju leti više od osam letova.

Prema tim podacima, Hrvatska je imala rekordne rezultate tokom ljetne sezone, a Slovenija je, s druge strane, jedna od najboljih destinacija za održivi turizam, s tim da zemlja ima veliko iskustvo u zelenom turizmu.

Ovoj platformi je nedavno dodata i Moldavija, kao zemlja koja je navodno odlična za ljubitelje vina, piše Politika rs.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje