Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan aktivist u Rusiji osuđen na zatvor: Kažnjavaju nas, jer se usudimo kritikovati vlast

Preuzmite sliku

Još jedan aktivist u Rusiji osuđen na zatvor: “Usuđujemo se kritizirati vlasti”. 

Ruski sud osudio je danas aktivista Olega Orlova na dvije i po godine zatvora zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga.

Orlov (70) je više od dva desetljeća bio jedan od vođa organizacije za ljudska prava Memorial, koja je 2022. dobila Nobelovu nagradu za mir nakon što je u Rusiji zabranjena i raspuštena.

Radilo se o ponovljenom suđenju. Okružni sud ga je prošle godine zbog njegove dobi i zdravlja kaznio novčanom kaznom od 150.000 rubalja (1616 američkih dolara), što je relativno blaga kazna za kritičara rata u Ukrajini, nakon što je napisao članak u kojem je, među ostalim, ustvrdio da je Rusija pod Vladimirom Putinom utonula u fašizam.

“Znamo pravi razlog zašto nas pritvaraju”

No, tužitelji su se žalili da je kazna preblaga, piše BBC. Viši sud ukinuo je presudu te je naloženo ponovno suđenje. Orlov je ove sedmice u završnoj riječi na novome suđenju kazao da Rusija sve dublje tone u mrak i kao primjer naveo smrt oporbenog čelnika Alekseja Navalnog.

“Znamo pravi razlog zašto nas pritvaraju, zašto nam sude, uhićuju nas i ubijaju. Kažnjavaju nas jer se usuđujemo kritizirati vlasti. U današnjoj Rusiji to je apsolutno zabranjeno”, rekao je. (Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje