Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedna evropska zemlja danas ne slavi Praznik rada

Preuzmite sliku

U svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sjećanja na 1886. kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtjevajući osmočasovno radno vrijeme.

Međutim, jedna evropska zemlja “štrči” u tom smislu.

Naime, Nizozemci danas ne obilježavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, protesta…

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obilježava drugim datumima, ali veći dio Evrope, Afrike i Azije i cijele Južne Amerike 1. maja obilježava Praznik rada, piše Telegraf.

Ono što Nizozemci danas obilježavaju jeste De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, pak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali djeca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade – očekuje se da idu na posao.

Prema Nizozemskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zaštotamošnja vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, historijski gledano, Nizozemska slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila.

Sindikat, također, napominje da su borbe između nizozemskih sindikata i vlade bile “manje nasilne” nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je taj dan “izgubio dio svog značaja” u Nizozemskoj.

Dakle, 1. maj nije Praznik rada u ovoj zemlji, mada je berza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, opštine, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. maja.

To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje