Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Javnost u Rusiji bijesna nakon što je policajac udarao ženu u trbuh (VIDEO)

Preuzmite sliku

Videosnimak na kojoj ruski policajac udara mladu ženu u trbuh izazvala je bijes brojnih Rusa koji smatraju da vlasti koriste pretjeranu silu kako bi rastjerale proteste koji u Moskvi traju sedmicama.

Video koji je snimljen u subotu i kasnije su ga internetom proširile slavne ruske osobe s milionima pratitelja, prikazuje trenutak u kojem dva pripadnika interventne policije s kacigama vuku ženu, Dariju Sosnovskayu prema policijskom vozilu.

Sosnovskaya (26) se pokušala osloboditi i srušiti jednog policajca, ali oni su na to odgovorili udarcima u trbuh, a jedan reporter koji je snimao incident sarkastično je policajca nazvao “herojem”.

Djevojka je među 200 ljudi koji su pritvoreni zbog učešća u protestima koje vlasti nazivaju ilegalnim, a odvijali su se nakon sankcioniranog protesta za održavanje slobodnih lokalnih izbora.

Poznati pjevač Egor Krid podijelio je snimak hapšenja na svom Instagram profilu s 10,7 miliona pratitelja, kao i Sergej Lazarev, također popularan pjevač, s oko 4 miliona.

U objavi prepunoj psovki, Krid je poručio da je uložio tužbu policiji te tražio da pronađu i kazne policajce koji su odgovorni za nasilje.

– Kakav šljam moraš biti da udariš pripadnicu ljepšeg spola. Ne zanima me šta je učinila. Ovakve se stvari ne bi trebale događati – napisao je Krid.

Lazarev je ponašanje policajaca nazvao sramotom, a mnogi drugi Rusi također su na društvenim medijima izrazili zgroženost događajem.

Moskovska policija odbila je komentarisati incident.

Sosnovskaya, koja je ranije prisustvovala jednom protestu, rekla je da je privedena nakon što se policiji žalila na hapšenje muškaraca za kojeg se činilo da pati od neke vrste invalidnosti. Djevojka je nakon toga podnijela tužbu zbog načina na koji je pritvorena.

  • U znak bijesa kojeg je snimak izazvao, advokat za ljudska prava Pavel Chikov ponudio je nagradu od 1.500 američkih dolara osobi koja identifikuje policajca na snimci koji je nosio masku i kacigu.

    Jedna ruska internetska stranica kasnije je poručila da su ga identifikovali i objavili njegovo ime sa slikom, ali odbili su uzeti Chikovu nagradu. Navodno se radi o Sergeyu Tsyplakovu, članu pete postrojbe moskovske interventne policije. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,