Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italija priprema mjere pomoći građevinskim i poljoprivrednim firmama

Preuzmite sliku

Italija priprema posebne mjere kako bi pomogla građevinskim i poljoprivrednim firmama da zadrže osoblje kod kuće tokom intenzivnog ljetnog toplotnog vala, saopćili su u utorak vladini zvaničnici i sindikalci.

Vlada Giorgie Meloni vjerovatno će razgovarati o programu odsustva na sastanku u srijedu, saopćila je ministrica rada Marina Calderone sindikatima na skupu o vanrednom stanju.

– Pozdravljamo izjave ministra Calderonea koji najavljuje novi režim u građevinarstvu i poljoprivredi – kazao je Massimo Blasi, čelnik sindikata CISAL na kraju sastanka.

Prema italijanskim propisima, kompanije se mogu prijaviti za privremena otpuštanja – obično radi suočavanja sa padom poslovanja – na najviše 52 sedmice u toku dvije godine, ili 90 dana godišnje u poljoprivrednom sektoru.

Nova uredba omogućit će građevinskim i poljoprivrednim firmama, od kojih su obje vrste teško pogođene vrućinom jer njihovi radnici ne mogu raditi od kuće, da koriste instrument, i da se sati ne računaju u ukupna ograničenja, kažu zvaničnici.

Iako mjere predstavljaju trošak za državnu kasu, vlada vjeruje da se one mogu pokriti sredstvima koja su već predviđena za običnu šemu odsustva, za koju se ne očekuje da će biti u potpunosti iskorištena, dodali su zvaničnici.

Italijanske bolnice u regijama koje su najteže pogođene visokim temperaturama bilježe skok u hitnim slučajevima uzrokovanim vrućinom, saopćili su medicinari, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,