Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italija kaznila Metu s gotovo 6 miliona eura zbog kršenja zabrane oglašavanja kockanja

Preuzmite sliku

Meta, matična firma Facebooka i Instagrama, suočava se s velikom kaznom od 5,85 miliona eura od talijanskog tijela za komunikacije, Agcoma. Spomenuta kazna proizlazi iz toga što je Meta prekršila talijnsku nacionalnu zabranu oglašavanja kockanja.

Talijanska istraga je otkrila prisutnost promotivnih sadržaja povezanih s kockanjem na 18 profila, uključujući njih pet na Instagramu i 13 na Facebooku, uz 32 sponzorirana sadržaja. Agcom je ustvrdio da je Meta prekršila članak 9. navedene uredbe, pružanjem platforme promotivnim sadržajima koji podržavaju online igre i klađenje s novčanim dobicima.

Talijanska zabrana oglašavanja kockanja, koja je na snazi od 2018. godine, obuhvaća sve medije, uključujući društvene mreže. Agcomova odluka da kazni Metu u skladu je s njihovom obvezom da provedu zabranu navedenu u zakonskom proglasu od 12. jula 2018. godine, poznatijem kao “Proglas o dostojanstvu”.

Posljedice za Metu

Suprotno tome što je pasivni domaćin za sadržaj koji postavljaju korisnici, Agcom je tvrdio da je Meta aktivno pružala usluge oglašavanja, čime je kompanija postala svjesna potencijalno nezakonite prirode sadržaja. Odluka je naglasila Metinu odgovornost za samo pet od 18 profila na Instagramu i Facebooku, prenosi ZIMO.

Nakon obavijesti o sporu, Meta je uklonila 11 od 18 prijavljenih profila/računa, u skladu s člankom 6. Uredbe o digitalnim uslugama (DSA). Regulatorna sankcija Agcoma uključuje obavijest i nalog za uklanjanje kojim se Meti nalaže da ukloni sadržaj koji krši autorska prava te obavijest i nalog za obustavu s naglaskom na sprječavanje sličnih kršenja u budućnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje