Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Islamofobni incident: Džamija u Oxfordu oskrnavljena sa dva kanistera benzina

Preuzmite sliku

Centralna džamija u Oxfordu (COMS) u Engleskoj oskrnavljena je bacanjem dva kanistera benzina na kojima je pisalo “IDF”, engleska kratica za Izraelske odbrambene snage.

U saopštenju COMS-a navedeno je da je jedna osoba u subotu biciklom prišla vanjskim vratima džamije i preko vrata prema džamiji bacila dvije crvene kante benzina s natpisom IDF.

Objavili su i da je sjekirom napadnut i jedan član zajednice.

“Nakon gnusnog islamofobnog incidenta koji se dogodio prošle sedmice s našim članom zajednice, koji je udaren po glavi i ruci sjekirom, sa žaljenjem vas obavještavamo da je danas terorista napao našu džamiju”, navedeno je iz COMS-a.

Upozorili su žene i samce da budu oprezni dok idu na molitve i vraćaju se s nje. Savjetuju im da u slučaju susreta obavijeste policiju bez ikakve svađe i, ako je moguće, snime trenutak napada kamerom.

Smatraju da se napad dogodio zbog palestinske zastave koja je obješena ispred džamije u znak podrške narodu Gaze koji je pod izraelskim napadima od 7. oktobra.

“Ovaj pokušaj da nas zastraše neće naići na odgovor. Nastavit ćemo koristiti svoje demokratsko pravo da pokažemo solidarnost s nedužnim Palestincima koji su nezakonito ubijeni bez razlike”, naveli su iz COMS-a.

Poručili su da će poduzeti dodatne sigurnosne mjere za sigurnost njihovih zajednica.

“Naša nas vjera uči da je ljudski život vrijedan. Molimo se za sve civile koji su ubijeni u Gazi i Izraelu”, dodali su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,