Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Humanitarna organizacija osuđuje Italiju i Francusku zbog ponašanja prema migrantima

Preuzmite sliku

Francuska policija maltretira migrante koji pokušavaju da pređu iz Italije u Francusku na graničnom prijelazu Ventimiglia, na obali Sredozemnog mora, a italijanske vlasti im nude malu pomoć, saopćila je u petak humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF).

Migracije su dugo vremena uzrok trvenja u francusko-italijanskim odnosima, u jeku šire političke bitke unutar Evropske unije o tome kako odgovoriti na dolaske ljude koji pokušavaju preći u regiju i sve veći broj dolazaka iz Sjeverne Afrike.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da komentariše izveštaj grupe, nazvan “Odbijen prolaz”, dok slična francuska grupa kolega nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa poslat e-mailom.

Francuski organi za provođenje zakona “sistematski” vraćaju u Italiju migrante za koje se utvrdi da su ušli ilegalno, “često uz nasilje, nečovječno postupanje, kao i proizvoljno pritvaranje”, navodi se u izvještaju MSF.

U njemu se tvrdi da se migranti prisilno vraćaju bez obzira na njihove individualne okolnosti, bez odgovarajuće procjene, a “ranjive osobe poput maloljetnika, trudnica i novopečenih majki, starijih ili teško bolesnih osoba nisu izuzete od te prakse”.

U Ventimigliji, italijanskom primorskom gradu tik uz francusku granicu kroz koji svakog mjeseca prolaze stotine, ako ne i hiljade migranata, većina njih spava na ulici ili u improviziranim skloništima.

– Pristup adekvatnom skloništu, zdravstvenoj zaštiti, čistoj vodi ili sanitarnim objektima izuzetno je ograničen – saopćio je MSF, dodajući da su samo “dva od četiri obećana” vladina smještajna objekta za migrante operativna.

MSF vodi mobilnu kliniku u Ventimigliji.

Neki migranti su pribjegli spavanju na gradskom groblju i korištenju njegovih fontana, ali desničarski gradonačelnik Ventimilje Flavio Di Muro ove sedmice je unajmio zaštitare da ih istjeraju iz tih prostora, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje