Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvati u paklu Marijupolja: Kriju se u tunelu, otimaju municiju od mrtvih Rusa

Preuzmite sliku

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika bataljona Azov koji, u kompleksu čeličane Azovstal u Marijupolju, danima odbijaju žestoke napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata – jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni se u Marijupolju bore na strani puka Azov, a prema rečima sagovornika Slobodne Dalmacije, bivšeg profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih snage, koji je sa njima u kontaktu bio posljednji put pre tri dana, „došlo je do blokade svih vesti i situacija nije dobra“…

Konačni pokolj

„Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovednik u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi imali sa čime da se bore. Od tad ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare“, rekao je u sredu sagovornik Slobodne Dalmacije, aludirajući na to da bi se u Marijupolju mogao dogoditi stravičan pokolj.

“Toni i ovi Slavonci su u Marijupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vođstvom Ramzana Kadirova, prim. aut.) nameračeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obaveštajna služba Ruske Federacije, prim. aut.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode…”, naveo je.

“Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju… Nije mi jasno zašto su ovi Azovci ljuti na Vladimira Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte sa njima, mislim na naše”, govori nekadašnji vojni specijalac.

O uzroku eventualne ljutnje pripadnika Azova prema ukrajinskom predsjedniku može se samo nagađati.

Posljednji apel

U srijedu je u javnost izašla i videoporuka vojnika Serhija Voline, zapovednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniocima preostali “samo dani ili sati”.

“Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš poslednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u vazduhu, naoružanju i ljudstvu… Molimo svjetske zvaničnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primenite proceduru ‘vađenja’ i dovedete nas na teritoriju treće zemlje”, zavapio je  Volina, ističući da marijupoljski vojni garnizon štiti više od 500 ranjenih vojnika i stotine civila, uključujući žene i djecu.

Podsjetimo, jutros je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio kako je Marijupolj pao. Ruski predsjednik Vladimir Putin mu je čestitao na uspehu te objavio kako je odustao od napada na čeličanu Azovstal, ali i izdao naredbu da “ni muha ne smije izaći”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje