Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Holandska profesorica Thea Hilhorst štrajkuje glađu kako bi skrenula pažnju na glad u Gazi

Preuzmite sliku

Holandska profesorica Thea Hilhorst štrajkuje glađu ispred Predstavničkog doma Holandije kako bi skrenula pažnju na izraelske napade na Gazu, javlja Anadolu.

Hilhorst, profesorica na Međunarodnom institutu za društvena istraživanja Univerziteta Erasmus, u Haagu štrajkuje pet dana, a svoju inicijativu je nazvala “Post za Gazu“.

Holandska profesorica je na ovaj način željela skrenuti pažnju na izraelske napade na Gazu i veliku glad u palestinskoj enklavi. Štrajkuje svaki dan od 8.00 do 22.00 sata.

Pozvala je holandsku vladu da poduzme efikasne korake za prekid vatre i ulazak humanitarne pomoći u Gazu, a svakog sata odaje minutu šutnje za žrtve.

– Dešavanja u Gazi –

Hilhorst je u razgovoru za Anadolu ispričala da više nije mogla šutiti i gledati strahote rata u Pojasu Gaze.

“Dok se moj život normalno odvijao, postajalo mi je sve teže gledati ono što se dešava u Gazi”, kazala je.

Hilhorst je naglasila da je Izrael jedini odgovoran za glad i smrt od gladi u Gazi.

Dodala je da je posebno razočarana što je holandska vlada organizirala prijem za izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u ovim teškim danima za Gazu.

Naglasila je kako nije mogla samo nijemo posmatrati dešavanja u Gazi i nastaviti svakodnevni život kao da se ništa ne dešava.

“Iz tog razloga sam smatrala da moram da malo ’zaustavim’ privatni život, a onda sam odlučila da poduzmem ovu akciju”, pojasnila je.

Kako je rekla, odlučila je da štrajkuje ispred Predstavničkog doma za sve žrtve rata u Gazi.

“Prestala sam da jedem od prošlog ponedjeljka do petka kako bih skrenula pažnju na glad u Gazi. Zapravo, ovaj vid protesta sam pokrenula sama, ali sam od samog početka dobila veliku podršku kolega. Neki građani također su učestvovali na protestu oko sat vremena kako bi pružili podršku. Mislim da je vrlo važno što smo ovdje. Ovo je miroljubiva akcija koja privlači ljude koji su inspirisani ovom idejom jer se svi osjećamo vrlo nemoćno”, kazala je prof. Hilhorst.

– Razočarana Vladom Holandije –

Hilhorst je istakla da je, uprkos velikoj gladi u Gazi, posebno uznemirena zbog odluke Izraela da zatvori granice za ulazak humanitarne pomoći.

“Izrael ima plan da ide do kraja. Kažu kako ‘nije važno ako je dva miliona ljudi gladno sve dok možemo da napadamo Hamas’, ali to je protivno svim pravilima rata. Ono zbog čega sam također strašno razočarana je da moja vlastita vlada nije poduzela oštrije mjere po ovom pitanju. Čak su Haag nazvali gradom ‘globalnog mira i pravde'”, rekla je.

– Izgladnjivanje kao ratno oružje –

Istakla je da je upravo Holandija bila država koja se najviše borila da donese odluku o zabrani upotrebe izgladnjivanja kao ratnog oružja.

“Sada vidimo da se izgladnjivanje koristi kao ratno oružje, a Holandija i dalje samo šuti. Naša vlada zapravo na neki način podržava ovu situaciju. A ovo je moja zemlja, i ne mogu ovo više podnijeti. Mnogi Holanđani se također osjećaju vrlo nemoćno i posramljeno zbog svega ovoga”, dodala je.

Naglasila je da bi holandska vlada trebala glasnije pozivati ​​na prekid vatre i otvaranje granica za ulazak humanitarne pomoći.

“Ako se brže ne dostavi više pomoći ljudima, broj umrlih zbog gladi nastavit će dodatno rasti”, upozorila je ova profesorica.

Hilhorst je na kraju poručila da će svakako nastaviti poduzimati različite akcije i inicijative kako bi skrenula pažnju na ono što se dešava u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje