Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijski momenat za NATO i Evropu: Finski i švedski vojnici prvi put kao saveznici prešli granicu

Preuzmite sliku

Vojna vježba NATO saveza pod nazivom “Nordijski odgovor 24” ušla je u novu fazu, a za alijansu je uslijedio i historijski trenutak u kojem su učestvovali finski, švedski i norveški vojnici.

Vježba koja se odvija u sklopu najveće vježbe NATO saveza nakon Hladnog rata obuhvata niz aktivnosti na obalama Norveške, ali i drugim sjevernoevropskim državama.

Između ostalog, u okviru vježbi, trupe Norveške, Finske i Švedske prešle su granicu od Finske do Norveške, a cilj je bio podržati saveznika čiju je teritoriju u fiktivnoj situaciji napao neprijatelj.

Tom prilikom, zabilježen je i historijski momenat u kojem su učestvovali vojnici Švedske i Finske.

“Zajedno činimo Sjevernu Evropu sigurnijom, a danas je sjeverno krilo Evrope kompletirano. Finske i švedske trupe prvi put su prešle granicu Norveške kao NATO saveznici”, rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Ministri odbrane triju zemalja posmatrali su vojnu vježbu na sjeveru Evrope te su istaknuli važnost obuke i sa stanovišta logistike.

“S ovakvim vježbaa garantujemo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i u odgovarajućoj brzini. To je naravo veoma važno za zemlje na prvoj liniji kao što je Finska”, rekao je ministar odbrane Finske Antti Hakkanen.

Inače, u Nordijskom odgovoru učestvuje 4.100 Finaca, a osim pješadije i brodova, u vježbi učestvuje i niz borbenih aviona, naročito F-18.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,