Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Haos na aerodromu u Amsterdamu, putnicima poručili da ne dolaze

Preuzmite sliku

Amsterdamska zračna luka Schiphol pozvala je danas putnike da se drže podalje nakon što je štrajk zemaljskog osoblja na početku školskih praznika izazvao haos u trećoj najprometnijoj zračnoj luci u Evropi.

“Terminal je trenutno prepun… Schiphol poziva putnike da više ne dolaze u zračnu luku”, saopćila je zračna luka malo prije podneva. “Jako nam je žao što to moramo učiniti, ali potrebno je zajamčiti sigurnost”, rekao je glasnogovornik zračne luke.

Policija je poslijepodne zatvorila izlaze na autocesti koji vode prema zračnoj luci jer su se redovi na gateovima protezali izvan zgrada zračne luke. Putnicima se savjetovalo da se drže podalje do najmanje 15 sati po srednjoevropskom vremenu, dok osoblje zračne luke radi na tome da što veći broj od hiljada frustriranih putnika ukrca na letove koji često kasne. 

Osoblje koje rukuje prtljagom KLM-a, nizozemskog ogranka zračnog prijevoznika Air France-KLM, rano u subotu je započelo nenajavljeni štrajk. Traže veće plaće i bolje radne uvjete.

Zemaljsko osoblje KLM-a zaduženo je za otprilike polovicu sve prtljage koja prolazi kroz Schiphol, treću najprometniju zračnu luku u Evropi nakon pariškog Charlesa de Gaullea i londonskog Heathrowa. Sindikat FNV objavio je da je štrajk završio oko podneva. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,