Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guardian: Rusija regrutira Srbe kako bi popunila vojne snage u Ukrajini

Preuzmite sliku

Početkom septembra Branko se ukrcao na direktan let iz Beograda za Moskvu.

Nakon nekoliko dana u ruskoj prijestolnici, Branko je s još trojicom srbijankih državljana prevezen u vojni regrutni centar u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gdje je grupa potpisala ugovor s ruskom vojskom. “Sve je išlo jako brzo; u jednom sam danu postao vojnik Rusije… Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu”, rekao je Branko u SMS-u na Telegramu, tražeći anonimnost kako bi mogao slobodno govoriti.

Branko, koje nije njegovo pravo ime, dio je najnovije akcije Moskve da regrutira Srbe da se bore za rusku vojsku u Ukrajini, dok Kremlj nastoji obnoviti svoje snage, iscrpljene nakon 18 mjeseci borbi.

Na temelju iskaza dvojice srpskih boraca koji su putovali u Rusiju, kao i procurjelog popisa regrutiranih Srba, Guardian je otkrio da su ruski dužnosnici izgleda planirali regrutirati stotine srbijanskih državljana kako bi pojačali vojsku.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže njihovim redovima. Vladimir Putin je na sigurnosnom sastanku nedugo nakon što su njegove trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, rekao da bi Kremlj trebao pomoći ljudima iz inozemstva koji se planiraju boriti na strani Rusije. Od tada je ruski čelnik potpisao naredbu kojom se smanjuje minimalno trajanje ugovorne vojne službe za strance s pet na jednu godinu i ponudio ubrzanu akciju novačenja neruskim borcima.

Srbija, kandidat za pristupanje EU-u od 2012., bori se da uravnoteži historijski bliske veze s Rusijom i težnje za integracijom s Europom, a napetosti su pogoršane ratom u Ukrajini, s mnogim Srbima koji simpatiziraju Rusiju.

Proruski osjećaji posebno su visoki među srbijanskim ultranacionalističkim skupinama, koje su od početka rata u Ukrajini organizirale niz promoskovskih skupova.

Iako se čini da broj Srba koji su do sada unovačeni nije dovoljno značajan da bi napravio opipljivu razliku na bojnom polju, akcije Moskve riskiraju zatezanje njenih odnosa sa Srbijom, jednim od njenih rijetkih saveznika na zapadu.

Predvodnik srpske sheme regrutiranja, plana za koji se činilo da je osmišljen tokom ljeta, bio je Davor Savičić, Srbin koji je proveo godine boreći se u sklopu prvog ruskog upada u Ukrajinu 2014. Savičića se povezuje i s paravojnom skupinom Wagner. Novinska kuća Fontanka objavila je da se on s Wagnerom ranije borio u Siriji. Dva izvora bliska paravojnoj skupini Guardianu su potvrdila Savičićevu prijašnju umiješanost.

U intervjuu 21. augusta s istaknutim prokremaljski TV voditeljem Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je postavljen na čelo jedinice srpskih državljana u Ukrajini.

“Sada službeno potpisujemo ugovor s ruskim ministarstvom odbrane. Vojnici prolaze kroz Krasnogorski vojni ured za prijavu i novačenje”, rekao je, opisujući detalje koji se podudaraju s Brankovim regrutacijskim računom. Nakon dodatne obuke momci se upućuju na smjer Lugansk”, dodao je Savičić govoreći o istočnoj Ukrajini koja je jedna od Putinovih ključnih meta.

Uz Savičića je tokom intervjua sjedio još jedan Srbin, Dejan Berić, koji je rekao Solovjovu da su se srbijanski lovci prijavili u sastav ruske 106. zračno-desantne divizije.

“Kada je Vladimir Vladimirovič (Putin) dopustio strancima da dođu, napravio sam plan kako će to sve funkcionirati i obratio se svom generalu”, rekao je Berić pokazujući na Savičića. “Dolaze momci, mi ih upoznajemo, onda oni odmah idu u vojno-prijavni ured i potpisuju ugovor.

“Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije”, dodao je.

Berić, mršav čovjek duge crne kose, ranije je davao intervjue ruskim državnim medijima u kojima je opisao kako se borio u sastavu proruske samoproglašene Narodne Republike Donjeck u Ukrajini od 2014. godine.

Čini se da ruski dužnosnici blisko koordiniraju proces zapošljavanja.

Služba BBC-ja na ruskom jeziku, koja je prošle sedmice prva izvijestila o srpskoj shemi novačenja, objavila je da je došla u posjed privatne snimke sastanka između Savičića i neimenovanih dužnosnika u Moskvi, na kojoj je Savičić rekao da planira regrutirati do 1.000 srbijanskih državljana koji bi formirali vlastiti bataljun u sklopu 106. zračno-desantne divizije.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno za komentar.

Tačan broj Srba koji su potpisali ugovor s ruskom vojskom ostaje nejasan.

Orden Respubliki, antiratna ruska skupina zviždača, podijelila je s Guardianom popis na kojem se nalazi 13 imena Srba koji su se navodno prijavili u rusku vojsku od septembra. Dvojica od 13 muškaraca imenovanih na popisu, uključujući Branka, odgovorili su na zahtjev Guardiana za komentar.

“Za sada nas ima oko 60-70 ljudi”, rekao je jedan od Srba na popisu, koji je također u seštembru doputovao iz Srbije u Moskvu, dodajući da je potpisao za “106. desantnu diviziju”.

Čovjek je rekao da se odlučio pridružiti ruskoj vojsci iz “ideoloških razloga”, te da su unosne vojne isplate imale “sporednu ulogu”.

Pokret regrutiranja riskira poticanje napetosti između Moskve i Beograda. Prošlog januara srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ljutito je reagirao na nacionalnoj TV nakon ruskog video snimka za koji se tvrdilo da prikazuje srpske dragovoljce kako se bore zajedno s Wagnerovim trupama u Ukrajini. “Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protiv naših pravila?” – rekla je predsjednica govoreći o zakonu koji Srbima zabranjuje sudjelovanje u sukobima u inozemstvu.

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević također je upozorio Srbe da ne idu u ruske redove. Od tada je procesuirano više od dvadeset srpskih nacionalista.

Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je regrutirao srpske dobrovoljce u borbama uz proruske snage u Ukrajini 2014., rekao je da su srbijanske vlasti oštro osudile koji su odlazili u Rusiju.

“Rizici od kaznenog progona za one koji su otišli u Rusiju i vratili se u Srbiju su vrlo visoki”, rekao je Zaplatin. “U Rusiji je uvijek bilo dobrovoljaca iz Srbije. To znači da sada tamo ima volontera, ali broj i u kojem svojstvu oni sudjeluju i služe je organizacijska tajna.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,