Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grupa Wagner zaprijetila Macronu: Kliještima možemo izvući pokvarene zube iz tih loših usta

Preuzmite sliku

Jevgenij Prigožin iznio je prijetnje francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Ovaj put je uzrok francuski parlament koji je Wagnerovu grupu plaćenika označio kao terorističku organizaciju – a u srijedu su direktno zaprijetili francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, piše Politico.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je tvrdio da je Wagner spašavao ljude u Centralnoj Africi – gdje je Wagner stekao snažno uporište i stisnuo prisustvo Francuske u regionu – od francuskih vojnika, koji su im se “jednostavno rugali”, prenosi Tuzlanski.ba.

„Klještima možemo izvući pokvarene zube iz tih loših usta. Možemo iščupati Macronove zube i, općenito, zube svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Wagneru)”, dodao je Prigožin.

Francuski zastupnici su u utorak pozvali EU da registruje Wagnera na listu terorističkih grupa i uvede više zakonskih alata kako bi Wagnerovu finansijsku aktivnost u Evropi onemogućila.

EU je sankcionisala samog Prigožina u aprilu prošle godine.

“Oni nisu samo plaćenici, postoji volja za masakriranjem civila radi političke dobiti… da bi se destabilizirale institucije”, rekao je za Politico Benjamin Haddad, poslanik iz Macronove Renesansne stranke, uoči glasanja u utorak.

Wagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u invaziji Kremlja na Ukrajinu uprkos tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih odbrambenih zvaničnika.

Paravojna grupa je uglavnom uključena u bitku u Bakhmutu, koja je postala mračna pat pozicija između ruskih i ukrajinskih snaga.

Wagner je navodno snimio brojne video zapise koji prikazuju mučenje, pa čak i odrubljivanje glava ratnim zarobljenicima. U aprilu su dva bivša komandanta Wagnera i bivši osuđenici priznali da su ubijali ukrajinske civile i djecu po Prigožinovom naređenju.

Plaćenici su 2022. godine snimili video u kojem su navodno pogubili vlastitog vojnika maljem, nakon što su ga optužili za saradnju s ukrajinskim snagama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje