Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Greta Thunberg uhapšena u Hagu, pokušala blokirati glavnu autocestu

Preuzmite sliku

Aktivisti su u proteklih nekoliko mjeseci više desetaka puta pokušali blokirati istu autocestu, tražeći pritom ukidanje svih subvencija za korištenje fosilnih goriva

Švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg danas je privela nizozemska policija kada je s ostalim sudionicima demonstracija za zaštitu zraka pokušala blokirati glavnu autocestu prema Hagu.

Lokalna policija ukrcala je 21-godišnju Thunberg zajedno s ostalim demonstrantima u veliki autobus.

Kako javlja AFP, na proteste je pozvao međunarodni radikalni društveno-politički pokret Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja). Trebalo se protestvovati protiv subvencija za fosilna goriva.

Thunberg se pridružila protestu više stotina aktivista, a privedena je u trenutku kad se priključila grupi od stotinjak ljudi koja je pokušala blokirati autocestu A12.

Aktivisti su u proteklih nekoliko mjeseci više desetaka puta pokušali blokirati istu autocestu, tražeći pritom ukidanje svih subvencija za korištenje fosilnih goriva.

Na prethodnim demonstracijama policija je privedene prosvjednike odvezla u drugi dio grada, no ubrzo su pušteni bez dodatnih posljedica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,