Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grčki premijer: Evropa treba biti oprezna u pogledu sankcija Rusiji

Preuzmite sliku

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis izjavio je kako ogroman paket sankcija Rusiji zapravo grize i nanosi štetu i evropskoj ekonomiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mitsotakis je u intervjuu za CNN rekao da je ruska ekonomija nazadovala za oko deset posto, dodajući da bi svi dobici koje je Rusija ostvarila u protekloj deceniji mogli biti uništeni u roku od godinu dana.

“Iako su ove sankcije značajne, Evropa bi trebalo da bude veoma oprezna da ne dozvoli da te sankcije naškode Evropi više nego Rusiji“, poručio je Mitsotakis i upozorio na rastuće cijene energenata na tržištu.

Micotakis je također rekao da je posvećen podršci Ukrajini, ali da istu posvećenost ima i u borbi da rađani ne trpe više nego što mogu da podnesu.

“Plaćamo cijenu. Svi moramo preispitati naše prognoze ekonomskog rasta. Suočeni smo sa značajnim inflatornim pritiscima koje su rezultat rata, a troškovi energije zaista nam nanose štetu“, rekao je Mitsotakis.

On je kazao da je Grčka i ranije bila na prvom frontu izbjegličkog vala i da je i sada posvećena osiguravanju sigurnog zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine. Dodao je da evropske zemlje moraju da učine više jer će brojke izbjeglica biti sve veće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje