Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grčki desničari pozivaju u “lov na migrante”: U prikolicu zatvorio 25 ljudi

Preuzmite sliku

U blizini grčkog grada Aleksandropolja u blizini turske granice već sedam dana bjesne šumski požari velikih razmjera. Frustracija je prerasla u bijes i mržnju, a migranti koji iz Turske ilegalno dolaze u Grčku kroz trenutno zapaljene šume postali su žrtvena jagnjad.

Grupe povezane s ekstremnom desnicom za požare krive migrante i provode organizirane napade na njih, prenosi Le Monde.

Prema podacima Evropske unije, u Grčkoj je već izgorjelo više od 73.000 hektara rastinja. U utorak je plamen odnio gotovo dvadesetak života, uključujući dvoje djece. Vjerojatno se radi o migrantima koji su prešli graničnu rijeku Evros, koju Turci zovu Meric, a Bugari Marica.

Nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama počele su se množiti objave pristaša krajnje desnice koji tvrde da prisutnost migranata i požari na istom području nisu slučajni. Bilo je i poziva na napade na ljude.

Jedan korisnik u Grčkoj na Facebooku je objavio video u kojem ponosno pokazuje svoj automobil s prikolicom u koju je zatvorio skupinu migranata. U videu izjavljuje: “Ukrcao sam ih 25. Zapalit će nas. Organizirajte se da ih sve pokupite”.

Drugi korisnik ispod videa piše: “Baci ih u vatru.”

Ove agresivne izjave šokirale su grčku javnost, izazvale reakciju vlasti i osudile su ih članovi vlade.

– Grčka je ustavna država sa čvrstim demokratskim temeljima i humanitarnom tradicijom. Ne može se tolerirati da neko uzima pravdu u svoje ruke, rekao je grčki ministar civilne zaštite Jannis Ikonomu.

Autor objave i njegova dva saučesnika privedeni su i optuženi za otmicu s rasističkim motivom i ugrožavanje druge osobe. Trinaest tražitelja azila iz Sirije i Pakistana također je privedeno i optuženo za ilegalni prelazak granice i podmetanje požara.

Od utorka nekoliko grupa muškaraca, lovaca i ribara iz pograničnog područja u blizini rijeke Evros organizirano je patroliralo i lovilo, kako ih nazivaju, “ilegalce”.

Vijest o lovu na migrante za Le Monde je potvrdio i grčki novinar Thanasis Mananas. Prema njegovim riječima, stotine ljudi okupljaju se preko društvenih mreža Viber ili WhatsApp i “otvoreno pozivaju na nasilje”.

Pozive na mržnju šire i zastupnici krajnje desnice, posebno oni iz grčke stranke “Rješenje” koja je na izborima u junu u regiji Evros osvojila 8,8 posto glasova. Njihov zastupnik Paris Papadakis kaže da migranti sprječavaju pilote vatrogasaca da rade i govori o ratu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,