Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gazprom će u subotu obustaviti isporuku plina Finskoj

gazprom
Preuzmite sliku

Finska energetska kompanija Gasum saopštila je u petak da je ruska energetska kompanija Gazprom obavijestila da će isporuke prirodnog plina toj skandinavskoj zemlji biti prekinute u subotu, 21. maja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Saopšteno je da će Gasum od sutra i tokom predstojeće ljetne sezone snabdijevati kupce prirodnim gasom iz drugih izvora kroz gasovod Balticconnector.

Navodi se da će Gasumove benzinske stanice nastaviti raditi kao i obično.

“Veoma je žalosno što će isporuka prirodnog plina po našem ugovoru o snabdijevanju sada biti zaustavljena. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u transportnoj mreži, moći ćemo snabdjeti sve naše kupcima plina u narednim mjesecima“, rekao je Mika Wiljanen, izvršni direktor Gasuma.

Krajem aprila, ruski Gasprom zaustavio je dotok plina u Poljsku i Bugarsku, rekavši da će isporuka biti isključena dok dvije zemlje ne plate energent u rubljama.

Otkako je počeo rat između Rusije i Ukrajine, zabrinutost za snabdijevanje energentima u Evropi je porasla. Prema ekspertima, Moskva koristi energente kao političko oružje kako bi manipulisala zemljama uvoznicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,