Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

G20 pozvao Rusiju na potpuno i bezuslovno povlačenje iz Ukrajine

Preuzmite sliku

Članice G-20 grupe u srijedu su u zajedničkoj deklaraciji pozvale Rusiju na “potpuno i bezuslovno povlačenje s teritorije Ukrajine“, javlja Anadolu Agency (AA).

U deklaraciji usvojenoj na samitu G-20 na Baliu, u Indoneziji, navedeno je kako ”većina članica snažno osuđuju rat u Ukrajini“, s obzirom na to da izaziva velike ljudske patnje, pogoršava postojeće osjetljivosti u globalnoj ekonomiji – ograničava rast, povećava inflaciju, narušava lanaca snabdijevanja, povećava energetske i prehrambene nesigurnosti te rizik finansijske stabilnosti.“

“Ključno je zadržati međunarodno pravo i multilateralni sistem koji čuva mir i stabilnost“, smatraju članice G-20.

Poručile su i kako je upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva.

”Mirovno rješenje konflikta, napori za rješavanje krize, diplomacija i dijalog su ključni. Današnje vrijeme ne bi trebalo biti vrijeme ratova“, navedeno je u saopćenju.

Grupa je pozdravila i sporazume potpisane u Istanbulu kojima su posredovali Turkiye i Ujedinjene nacije (UN) u cilju “smirivanja tenzija i sprečavanja globalne nesigurnosti hrane i gladi u zemljama u razvoju“.

“Naglašavamo važnost potpune, pravovremene i kontinuirane implementacij svih relevatnih učesnika“, dodano je.

Navedeno je i kako su centralne banke G20 vrlo odlučne u uspostavljanju cjenovne stabilnosti u skladu sa svojim ciljevima i prate cjenovni pritisak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,