Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francusku potresaju neredi, Macron razmišlja o blokadi društvenih mreža

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razmatra blokadu internetskih medija u borbi protiv daljnjih nemira u Francuskoj.

Bilo bi potrebno razmisliti kako mladi koji prosvjeduju koriste društvene mreže i o mogućim zabranama, izjavio je u utorak Macron na sastanku s gradonačelnicima u Parizu.

“A ako stvari izmaknu kontroli, možda ćete se morati staviti u poziciju da regulirate društvene mreže ili ih zatvorite. To se definitivno ne bi trebalo činiti u žaru trenutka i drago mi je što nismo to morali učiniti”, rekao je Macron.

Predsjednik je već u petak okrivio društvene mreže za eskalaciju nasilja tokom protesta protiv policijske brutalnosti. Nasilna okupljanja organizirana su putem društvenih mreža, rekao je. Sada je Macron rekao da se o rukovanju društvenim medijima mora razmišljati smireno.

“Jer kada postane instrument okupljanja ili pokušaja ubistva, to je pravi problem”, rekao je.

U međuvremenu, u sjevernoj Francuskoj, pojačane su kontrole na granici s Belgijom kako bi se zaustavio uvoz pirotehničkih sredstava, izvijestio je list Le Parisien u utorak navečer, pozivajući se na prefekturu u tom području.

Cilj je spriječiti izgrednike da se opskrbe pirotehničkim sredstvima. S obje strane granice već su zaustavljani ljudi s pirotehnikom. Prefektura u sjevernoj Francuskoj naredila je zabranu prodaje i nošenja pirotehnike i benzina u kanisterima do sredine jula.

Od smrti 17-godišnjeg Nahela, kojeg je policajac ubio prilikom saobraćajne kontrole u utorak prošle sedmice, Francusku potresaju ozbiljni neredi – pljačke, paljenja i nasilni sukobi između policajaca i izgrednika. Protiv policajca koji je pucao na mladića vodi se istraga zbog sumnje na ubojstvo iz nehata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,