Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuski sud kaznio švicarsku banku za utaju poreza

Preuzmite sliku

Švicarska privatna banka Reyl kažnjena je u Francuskoj s 5,75 miliona eura nakon što je priznala da je omogućila utaju poreza između 2009.-2013. godine.

Direktor banke François Reyl dobio je uslovnu kaznu od godinu dana zatvora kao i novčanu kaznu od 500.000 eura, javlja Swissinfo.

Francusko nacionalno finansijsko tužilaštvo predložilo je kazne na temelju preliminarnog priznanja krivnje, a sudac ih je odobrio.

Postupak datira iz 2013. godine. U to vrijeme trajale su istrage protiv bivšeg francuskog ministra finansija Jerômea Cahuzaca koji je 2016. proglašen krivim za skrivanje neprijavljenih sredstava u Švicarskoj.

Cahuzac je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Banka Reyl kažnjena je s 1,8 miliona eura, a njen direktor uslovno na godinu dana zatvora i 375.000 eura kazne.

Međutim, pojavile su se sumnje o drugim neprijavljenim računima koji pripadaju francuskim klijentima u Reylu, te je otvorena nova istraga.

U januaru 2016. godine banka Reyl je priznala krivicu za porezne prevare povezane sa šest računa i kažnjena je s 2,8 miliona eura.

Istražen je i osmi neprijavljeni račun, koji pripada Alexandreu Allardu, poduzetniku i bivšem vlasniku luksuznog pariškog hotela Royal Monceau.

Sud u Parizu osudio ga je u utorak na godinu dana uslovnog zatvora i novčanu kaznu od dva miliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,