Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuski mediji: Izraelski zahtjevi za zapadnim pasošima povećali se za pet puta

Preuzmite sliku

Francuski portal Orient XXI objavio je istraživanje u vezi sa žalbama Izraelaca i njihovim strahom od nepoznatog zbog rata u Gazi, ističući da postoji povećanje zahtjeva za zapadne pasoše.

Istraživanje, koje je objavljeno u ponedjeljak, sadrži svjedočenja mnogih Izraelaca, od kojih su neki nedavno emigrirali u Izrael, o njihovom šoku zbog stanja napetosti i straha te njihovoj odlučnosti da se vrate odakle su došli.

Jedan od njih je Moki (54), koji je emigrirao iz ruskog Lenjingrada u Izrael 1997. godine i učestvovao u Libanskom ratu 2006. godine.

Ovaj čovjek, koji trenutno radi u praonici, na pitanje šta misli o trenutnoj situaciji u Izraelu u kontekstu rata, odgovorio je da je Izrael “zemlja za smeće”.

Značajna promjena

Ovo mišljenje dijeli i Hana (27) koja je prije dvije godine emigrirala iz Rusije u Izrael kako bi izbjegla posljedice rata s Ukrajinom.

U tom kontekstu portal je citirao visokog evropskog diplomatu, koji je tražio da se njegovo ime ne objavljuje, da zahtjeva Izraelaca u zapadnim konzulatima za dobijanje stranih pasoša ima pet puta više nego što ih je bilo u ovom periodu prošle godine.

Na portalu je navedeno da blizu pet miliona Izraelaca, odnosno gotovo polovina stanovništva već ima drugi pasoš.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,