Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska pokrenula veliku operaciju na pacifičkom otoku. Neredi eskalirali, 6 mrtvih

Preuzmite sliku

Francuska je pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do aerodroma, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.

Ova operacija “s više od 600 žandara” ima za cilj “povratiti potpunu kontrolu nad 60 kilometara glavne ceste između Noumée i aerodroma”, objavio je francuski ministar unutrašnjih  poslova Gérald Darmanin u poruci na X.

Operacija je, između ostalog, pokrenuta nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura aerodrom kako bi vratio svoje državljane u zemlju. ”Spremni smo za polijetanje i čekamo odobrenje francuskih vlasti”, rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters.

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi. Francuska je u petak optužila Azerbajdžan za poticanje nereda na pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama i videosnimcima usmjerenim protiv francuske policije.

Pariz optužio Azerbajdžan za poticanje nereda

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je u petak izvještaj u kojem identificira azerbajdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin prvi je u četvrtak iznio optužbe protiv Azerbajdžana, no dokaze nije iznio. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s prosvjedima u Novoj Kaledoniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje