Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Finska počinje s pripremama za izgradnju novih nuklearnih elektrana

Preuzmite sliku

Finska državna elektroenergetska kompanija Fortum objavila je da kreće s izradom dvogodišnjeg istraživanja izvedivosti gradnje novih nuklearnih elektrana u matičnoj Finskoj i u Švedskoj.

Evropa pokušava ojačati energetsku sigurnost na duži rok i smanjiti troškove što je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke plina zbog sankcija kojima su zapadne zemlje reagovale na njenu invaziju na Ukrajinu i blokade opreme na servisu u Siemens Energyju.

Budućnost isporuka plinovodom Sjeverni tok 1 naknadno je pod znak pitanja dovelo oštećenje cijevi u eksplozijama koje su, kako se u Evropi sumnja, rezultat sabotaže. Smanjena opskrba ruskim plinom potaknula je skok cijena i na burzama struje u Evropi pa su vlade počele vraćati u upotrebu već ugašene elektrane na ugljen, a pojačano se oslanjaju i na nuklearke.

Energetska nezavisnost

“Fortum će ispitati komercijalne, tehnološke i društvene, uključujući političke, pravne i regulatorne uvjete za male modularne reaktore (SMR) i konvencionalne velike reaktore”, poručila je finska kompanija.

Finska je ove godine počela proizvoditi struju u prvoj novoj nuklearnoj elektrani u Evropi unatrag više od deset godina. Očekuje se da će i nova vlada u susjednoj Švedskoj predstaviti plan gradnje novih nuklearnih elektrana.

“Ciljevi energetske neovisnosti, sigurne opskrbe i ugljične neutralnosti izazovi su s kojima se sučeljava cijelo naše društvo”, rekao je izvršni potpredsjednik Fortuma Simon-Erik Ollus. “Želimo utvrditi pod kojim ih uslovima možemo ostvariti nuklearnom proizvodnjom energije, za koju se zna da je pouzdana i da ne emitira ugljični dioksid”, rekao je Ollus.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,