Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fidan: U interesu nam je očuvanje mira i prosperiteta na Balkanu

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je da je očuvanje mira i prosperiteta na Balkanu u interesu svih te je ponovio podršku stabilnosti, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Fidan je u Ankari primio ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlić-Radmana koji boravi u višednevnoj službenoj posjeti Turske.

“Hrvatska je naš važan prijatelj sa kojim imamo čvrste historijske i kulturološke veze i sa kojom sarađujemo na jačanju mira i prosperiteta na Balkanu. Naši odnosi na političkom polju su na veoma visokom nivou, a dodatno su unaprijeđeni posjetom koju je naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan imao u Zagrebu prije dvije godine“, rekao je Fidan.

Ističući da su i na današnjem susretu Turske i Hrvatska izrazile namjeru i spremnost da dodatno jačaju bilateralne odnose i saradnju na svim poljima, Fidan je kazao da je novi cilj u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni dostići cifru od dvije milijarde dolara.

Pozdravivši veliki interes turskih investitora za Hrvatsku, posebno u sektorima turizma, bankarstva, građevine i obnovljive energije, Fidan je kazao da je posebno zadovoljstvo čuti od hrvatskog kolege da su zadovoljni poslovanjem turskih kompanija.

  • “Dešavanja na Balkanu direktno se imaju uticaj na naše zemlje. U interesu nam je očuvanje mira i prosperiteta u regiji. Za nas je važna Bosna i Hercegovina, država koja graniči sa Hrvatskom. Kao što znate, uvijek naglašavamo našu podršku miru, stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Sretni smo što istu volju i opredjeljenje vidimo i na hrvatskoj strani. Smatramo da je neophodno nastaviti kontakte na visokom nivou zarad očuvanja mira i stabilnosti u regiji“, kazao je Fidan.

    Izrazivši podršku nastavku trilateralnog formata koji okuplja Turska, Hrvatsku i BiH, Fidan je kazao da je sa Grlić-Radmanom suglasan o neophodnosti što skorijeg sastanka u okviru ovog mehanizma međudržavne saradnje. Dodao je da bi to trebalo biti tokom ove godine.

    Dodao je da je s hrvatskim kolegom razgovarao i o ratu u Ukrajini i humanitarnoj katastrofi u Palestini te je dodao da su saglasni da je neophodno što prije okončati sukobe i stradanje ljudi.

    “Još jednom poručujem da je neophodno hitno okončati nehumani masakr bez presedana koji Izrael provodi u Pojasu Gaze i ukloniti nelegalnu opsadu. Nastavljamo aktivno pratiti dešavanja na svim platformama“, poručio je Fidan i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži napore za uspostavu prekida vatre u Gazi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje