Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropski prehrambeni div otvara novi pogon u Ukrajini

Preuzmite sliku

Švicarski prehrambeni koncert Nestle najavio je ulaganje 40 miliona švicarskih franaka u otvaranje novog proizvodnog pogona u zapadnoj Ukrajini.

Nestle je tako jedna od rijetkih međunarodnih kompanija koja je najavila nova ulaganja u Ukrajinu nakon početka ruske invazije u februaru ove godine, primjećuje Reuters.

“Ovo je važan potez za Nestle, poduzet u vrlo izazovnom vremenu za Ukrajinu”, rekao je glavni izvršni direktor Nestlea za tržište jugoistočne Evrope Alessandro Zanelli.

“Cilj nam je uspostaviti prehrambeno i kulinarsko središte, osiguravajući nova radna mjesta i podmirujući potrebe Ukrajinaca i svih evropskih građana proizvodima visoke kvalitete”, istaknuo je Zanelli.

Ruska invazija snažno je uzdrmala ukrajinsku ekonomiju, kojoj se prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda u ovoj godini predviđa pad za 35 posto. Posljednjih sedmica prekid isporuke električne energije proširio se širom zemlje nakon što je Rusija intenzivirala napade na ukrajinska elektroenergetska postrojenja, podsjeća Reuters.

Nestle već ima oko 5.800 zaposlenika u Ukrajini, a planira otvoriti 1.500 novih radnih mjesta u novom proizvodnom pogonu u Smolyhivu u regiji Volyn.

Nova tvornica namijenjena je povećanju proizvodnje hladnih umaka, začina, juha i instant hrane, kojima bi se opskrbljivalo domaće tržište i tržišta u Evropi. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,