Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropski grad za koji gotovo niko nije čuo, a na njega se trebamo ugledati

Preuzmite sliku

Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamijenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Želite li putovati na mjesta u Evropi gdje je zrak čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok, kao putokaz vam može poslužiti nagrada za najzeleniji grad. To je priznanje Europska unija po prvi put dodijelila prije više od 20 godina Stocholmu, a jedan od gradova koji se našao na vrhu zelene liste je i Nijmegen, luka na rijeci Waal, u istočnoj Nizozemskoj, na deset kilometara od njemačke granice. Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamijenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju, prenosi punkufer.hr.

  • Dio energije koju grad troši dobija se zahvaljujući vjetru, a velik dio građana je svoje automobile zamijenio biciklima, barem kada putuju na posao. Na raspolaganju im je čak 60 kilometara vrhunskih biciklističkih staza i cesta. Umjesto metalnih ili kamenih ograda sade se žive ograde poput živice ili drveća. Stanovnici marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada.

  • Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 kvadratna metra zelene površine. Istorijsko središte grada je rezervirano za pješake, a autobusi voze na ekološko gorivo. Osim toga, razvijaju se i programi koji potiču dijeljenje automobila. Nijmegen čini i neke od najhrabrijih koraka u Evropi kada je riječ o ekologiji.

    Prije nekoliko godina zatvorili su elektranu na ugalj i pretvorili je u solarni park u kojem se nalazi 9000 solarnih ploča i dvije vjetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu.

  • Ipak, malo je ljudi izvan Nizozemske uopšte čulo za čisti, napredni i dinamični Nijmegen, a ispod radara je i turistima, bez obzira na lijepu rijeku Waal koja razdvaja grad na dva dijela, srdačne ljude i zelenilo. Odlučite li ga posjetiti, svakako isprobajte i neki od restorana u kojima ćete naći veganske specijalitete. Posebno je hvaljen De Nieuwe Winkel, vegetarijanski fine-dining restoran s dvije klasične Michelinove zvjezdice (i jednom zelenom), gdje chef Emile van der Staak sa svojim timom stvara gastronomsku čaroliju bez mesa.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje