Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija kritikuje AstraZenecu zbog neispunjavanja obaveza

Preuzmite sliku

Vodeća evropska zvaničnica u utorak je oštro kritikovala kompaniju za proizvodnju vakcina AstraZeneca zbog ogromnih manjaka u snabdjevanju 27-članog bloka i upozorila je da bi svaka vakcina koju ta firma proizvede mogla ostati u EU.

Sandra Galina, voditeljica odjela za zdravstvo Evropske komisije, poručila je evropskim poslanicima da, iako su proizvođači vakcina poput Pfizera i Moderne najvećim dijelom ispunili svoje obaveze, “problem je s AstraZenecom”.

‘To je jedan od ugovora s kojima imamo ozbiljan problem.’ rekla je.

Evropska unija kritikovana je u zemljama članicama i u inostranstvu zbog sporog tempa vakcinacije svojih građana, vakcinušući orprilike trećinu svog stanovništva u poređenju sa zemljama kao što su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Galina je izjavila da najveća odgovornost leži na AstraZeneci, za koju se očekivalo da bude pokretačka snaga kampanje vakcinacije jer je jeftinija, jednostavnija za transport i trebala je isporučiti ogromne količine vakcina u prvoj polovini godine.

“Nismo primili čak ni četvrtinu tih količina. Mi, naravno, namjeravamo poduzeti akciju jer je to pitanje koje ne može ostati neriješeno.” izjavila je Galina, dodajući da bi AstraZeneca mogla očekivati mjere od EU. EU je već sklopila sporazum s englesko-švedskom kompanijom u augustu prošle godine o nabavci do 400 miliona doza vakcina, prenosi AP. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,